365
MAYIS-HAZİRAN 2012
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA

2012 / XIII. Ulusal Mimarlık Ödülleri

YAYINLAR



KÜNYE

MİMARLIK'tan

N. Müge Cengizkan

Kurumlar kendi tarihlerini yazarken, ya da bugüne bakarak şöyle diyelim, kendilerini topluma anlatırken, varlık gösterdikleri yer ve kentteki fiziksel varoluşlarının öneminin daha çok ayırdına vardılar. 2012 Ulusal Mimarlık Ödülleri’ndeki katılımda bunun iki iyi örneğini gördük.

Nitelikli yapı ve çevrelerin, büyük oranda iyi işverenler olmadan elde edilemeyeceğini artık biliyoruz. Mimarlık çevreleri bunun değerini daha iyi anladı ve ödüllendirme sistemleri işverenleri de içerecek biçimde kurgulanıyor. Geçtiğimiz yıllarda “mimarlık ödülleri” vermek isteyen Kültür Bakanlığı’na Mimarlar Odası olarak önerdiğimiz ve kabul görüp hayata geçtiği gibi. (Gerçi devamı gelmedi ama...)

2012 ödüllerinde iki kurum öne çıktı: TC Merkez Bankası ve Vehbi Koç Vakfı (VKV).

Merkez Bankası’nın (törende yapının mimarlarından Ömer Selçuk Baz’ın da dile getirdiği gibi) Bursa’da 55 yıl arayla, güvendiği ve işverdiği mimarlar eliyle sahip olduğu her iki yapı, kurumu Ulusal Mimarlık Ödülü ile onurlandırdı: 1966’da Şevki Vanlı ve Ersen Gömleksizoğlu’nun tasarladığı yapı (1988/I. Yapı Dalı Ödülü) ve bu yapının yeni işlevsel gereksinimler nedeniyle kullanım dışı kalması nedeniyle, 2011’de Didem Durakbaşa ve Ömer Selçuk Baz’ın tasarladıkları banka yapısı (2012/XIII. Yapı Dalı Ödülü).

VKV, 2012 ödüllerinde biri yapı, diğeri proje aşamasında olan iki eserle temsil edildi: Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde Tülin Hadi ve Cem İlhan’ın 2010’da tasarladığı Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Kültür ve Yaşam Merkezi ve İstanbul Tuzla’da Arman Akdoğan’ın tasarladığı Vehbi Koç Vakfı Özel Koç İlköğretim Okulu Kampusu Kapalı Yüzme Havuzu, 2012/XIII. Yapı ve Proje Dalı Ödülleri’ni kazandılar. Ayrıca bu ödüller VKV’nin Ulusal Mimarlık Ödülleri Programı’nda aldığı ilk ödüller de değil: İstanbul’da Fahrettin Ayanlar’ın 2006’da tasarladığı Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi de 2008/XI. Yapı Dalı Ödülü’ne değer görülmüştü.

Kurumlar, iyi işverenler olarak nitelikli mimar seçimlerinin yanı sıra tanıdıkları özgürlük alanı ve olanaklarla, mimarlık kamuoyu için de farklı bir konuma oturuyorlar.

* * *

Dergiyi yayına hazırlarken Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü giren ve meslek Odalarının hak, sorumluluk ve görevlerine müdahale ederek, kent ve yapılı çevre üretiminde büyük ve vahim boşluklar doğuracak düzenlemelere ve Mimarlar Odası’nın örgütlü çabasına ancak kısaca değinebildik. Gelecek sayılarımızda bu konuya daha geniş yer vereceğiz.

Devletin de gelecekte iyi bir işveren olmasını içtenlikle diliyoruz. Ancak gelişmeler, bu dileğimizin çok safça olabileceğini gösteriyor.

Bu icerik 2784 defa görüntülenmiştir.