326
KASIM-ARALIK 2005
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
YAYINLAR

YAYINLAR

9. ULUSAL MİMARLIK SERGİSİ VE ÖDÜLLERİ, 2004

Yay. Koor. N. Müge Cengizkan, Bayar Çimen, Yay.Haz. Burçin Yılmaz, Temmuz 2005, Mimarlar Odası Yayınları ve Yapı Yayın ortak yayını, İstanbul; Türkçe / İngilizce; 230 sayfa.

Mimarlar Odası tarafından 1988 yılından itibaren her iki yılda bir gerçekleştirilen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin dokuzuncusu 2004 yılında düzenlendi. Katalog, bu dönemde Ulusal Sergi’de katılımcı olarak yer alan 349 mimar ve firmanın 177 eserini biraraya getiriyor. Behruz Çinici “Sinan Ödülü”, Gürhan Tümer ve ODTÜ Mimarlık Bölümü Yaz Uygulamaları Programı (1958-2003) “Mimarlığa Katkı Dalı Ödülü” ve Ankara Alman-Kültür / Goethe Enstitüsü “Jüri Özel Ödülü” ile ödüllendirilmiş; “Yapı Dalı”nda 6, “Proje Dalı”nda ise 4 adet ödül verilmişti. Katalogda, ödül proje, yapı ve fikir sunumlarına ilişkin kapsamlı görsel ve yazılı dokümanlar yer alıyor.

Küçük Asya’nın Bin Yüzü: Ankara

Suavi Aydın, Kudret Emiroğlu, Ömer Türkoğlu ve Ergi D. Özsoy, Eylül 2005, Dost Yayınevi, Ankara; 720 sayfa.

Hazırlığını uzun süreden beri duyduğumuz Ankara kitabı, Ankaralı bir yayınevi olan Dost’un, kültür dünyamıza ansiklopedi kıvamında bir armağanı. “Coğrafyanın Sunduğu Olanaklar” bölüm başlığıyla açılan Ankara kitabı, “Ankara’nın Kuruluş Efsaneleri”, “Paleolitik’ten Tunç Çağı’na Ankara”, “Demir Çağı ve Phryg’ler”, “Ankara’nın Klasik Çağı”, “4. Yüzyıldan 6. Yüzyıla Hıristiyanlığın Kurumlaşması ve Ankara”, “7. Yüzyıl”, “Araplar ve Anadolu’da Yeni Düzen”, “Türkmen Ortaçağı’nda Ankara”, “Osmanlı Çağı”, “19. Yüzyıl”, “Kurtuluş Savaşı”, “Tek Parti Ankara’sı”, “Ak Devrim’den Darbelere ve Modernizmden Postmodernizme” bölüm başlıklarıyla gelişip, “Ankara’yı Küçümseyerek Üretilen Yerli Oryantalizmin Sefaleti” başlığıyla sonuçlanıyor.

Başlıkların da sergilediği gibi, kitap, Ankara’nın bütün coğrafi, tarihî, kültürel özelliklerini kronolojik bir kavrayış içinde, derli toplu bir biçimde aktarıyor. Önsözde de vurgulandığı gibi, başkent Ankara üzerine yapılan bilimsel araştırma ve çalışmaların son yıllarda yükselen ivmesi, böyle bir yeniden ele alış derlemesinin zamanının geldiğine bir kanıt. Bu kapsamlı bilgi kaynağının, hem esas metni hem de kaynakçası ve ekleriyle, bir yandan kamuoyunun genel kültür ortalamasını yükseltmesi; öte yandan mimarlıktan antropolojiye, siyaset tarihinden arkeolojiye, uzman araştırmacılara eksik bilgi alanlarını göstererek yeni ve hatta disiplinlerarası çalışma konu ve alanlarını oluşturması beklenir; bunu ummak istiyoruz. Öte yandan eğitim alanında AB tarama süreciyle başlayacak dönüşüm ortamında, bu ve benzeri “nesnel bakışlı” kitapların, örneğin Ankara liselerinde oluşturulacak “yerel tarih” derslerinde, “çekincesiz biçimde” ders kitabı olarak okutulması zamanının da geldiğini düşünüyoruz.

Ali Cengizkan

DÜNYA MİMARLARIYLA PEKİN’DEN İSTANBUL’A

(1999-2005) yazılar - anılar

Oktay Ekinci, Eylül 2005, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara.

Kitap, Mimarlar Odası’nın UIA 2005 İstanbul XXII. Dünya Mimarlık Kongresi evsahipliği sürecini içeriyor. 1999 Pekin UIA Kongresi’nde, 2005 yılı Kongresi’nin İstanbul’da yapılması kararından itibaren bugüne kadar yaşanan olaylar, hazırlık niteliğinde olan Türkiye Kongreleri, üretilen metinler, Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci’nin kaleminden aktarılıyor. Büyük bir kısmını Ekinci’nin basında yer alan yazılarının, röportajlarının oluşturduğu kitapta, ayrıca Genel Başkan görevi ile Oda’nın basın açıklamalarında ifade bulan görüşleri de yer alıyor. Kitabın bölümleri şöyle: “Pekin Süreci”, “UIA 2005 İstanbul’a Doğru Türkiye Kongreleri”, “UIA 2005 İstanbul’a Doğru” ve “UIA 2005 İstanbul ve Ardından”. Ekinci kitap için şöyle diyor: “Bu özlemin, yıllardan sonra 1999’da Pekin’deki oylamayla

‘Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Kararı’na dönüşmesi, aradan geçen altı yılı, yaşantımızın belki de en heyecanlı ve en soluk soluğa yaşanan altı yılı kıldı… Sıradan bir evsahipliğine değil, mimarlık tarihine imza atmış bir ülkede, mimarlığı dışlayan ulusal ve küresel politikalara karşı, mimarlığı korumayı ve savunmayı dünyayla da paylaşacağımız bir evsahipliğine adanan altı yıl… Kitabımız, işte bunun belgeseli…”

Anadolu Türk Evi Geleneğinde Birgi Örneği ve Sandıkoğlu Konağı:

BİR KONAĞIN KURGUSU

Zehra Ekinci, Şubat 2005, Yapı Yayın, İstanbul; 91 sayfa.

İzmir’in Ödemiş ilçesinde bağlı Birgi, farklı bölgesel özellikle sergileyen geleneksel konutları barındıran bir belde. 1997 yılından bugüne, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, ÇEKÜL Vakfı ve Birgi Belediyesi işbirliği ile yürütülen Birgi Yaz Okulu’nda, beldenin özellikle nitelikli ve özgün konut dokusu üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Geleneksel mimarlık ürünlerini korumaya ve yaşatmaya yönelik bir politikanın mimarlık pratiğine yerleşememiş olması nedeniyle, bugüne kadar yaşanılabilir olma koşullarını ortadan kaldıran uygulamalar yürütülmüş. Konutların malzeme ve teknik olanaklarını bakım ve onarımlarda doğru değerlendirebilmek için, bu konutların yapı geleneğinin iyi bilinmesi gerekliği ile yola çıkılarak Sandıkoğlu Konağı inceleniyor. Konağın tarihçesi, konumu, plan / mekân özellikleri ve mekân donanımları aktarılıyor.

Bu icerik 1236 defa görüntülenmiştir.