|
406
MART-NİSAN 2019
|
|
-
Ali Cengizkan, Prof. Dr., TEDÜ Mimarlık Bölümü
-
Alper Ünlü, Prof. Dr., Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Murat Balamir, Prof. Dr., ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Emekli Öğretim Üyesi
-
Aygül Ağır, Prof. Dr., İTÜ Mimarlık Bölümü
-
Zeynep Üstün Onur, Prof. Dr., Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Zeynep Eres, Doç. Dr., İTÜ Mimarlık Bölümü
-
Zeynep Ataş, Dr. Öğr. Üyesi, Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Doğan Hasol, Dr., Y. Müh. Mimar
-
K. Ferhan Yürekli, Prof. Dr., Maltepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Sibel Gürses Söğüt , Dr. Öğr. Üyesi, MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Nida Naycı, Doç. Dr., Mersin Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Hayriye Oya Saf, Dr. Öğr. Üyesi, Mersin Üniversitesi Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
|
YARIŞMALAR
Kore Savaşı Anma Alanı ve Ziyaretçi Merkezi Mimari Proje Yarışması
Lüleburgaz Belediye Başkanlığı tarafından, sorun çözmeye yönelik yenilikçi buluş ve yöntemler ile yeni araştırma, planlama, tasarım yaklaşımlarını özendirmek amacı ile mimarlık ve peyzaj mimarlığı alanlarında, daha sonraki plan ve proje kademelerine temel olacak fikir, kavram ve yaklaşımların ortaya konulması; temel veri ve programların belirlenmesi amacıyla açılan proje yarışması sonuçlandı. Serbest, ulusal ve tek kademeli olarak açılan yarışmada, 249 proje değerlendirmeye alındı, 3 ödül ve 5 eşdeğer mansiyon verildi.
DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ
Keewon Hong (Kore Cumhuriyeti İst. Başkonsolosu), Tevfik Erkan Olgay (65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Garnizon Komutanı), Murat Gerenli (Lüleburgaz Bel. Bşk.), Rasim Aslan (Lüleburgaz Başkan Yrd.), Gökhan Kaya Atay (Lüleburgaz Başkan Yrd.), Mehmet İbrikçi (Fen İşleri Md.)
ASLİ JÜRİ ÜYELERİ
JÜRİ BAŞKANI Aydan Balamir (Mimar)
Ayşen Savaş (Mimar), Boğaçhan Dündaralp (Mimar), Feride Önal (Mimar), Yıldırım Gigi (Mimar), Sunay Erdem (Peyzaj Mimarı), Erdinç Keskin (İnşaat Müh.)
YEDEK JÜRİ ÜYELERİ
Gülnaz Güzeloğlu Yıldırım (Mimar), Pınar Gökbayrak (Mimar), Alper Tüfekçioğlu (Peyzaj Mimarı), Kadir Kılınç (İnşaat Müh.)
RAPORTÖRLER
Burcu Bağcı Uçar (Mimar), Emre Dülger (Mimar), Zeynep Altan (Endüstri Müh.)
1. ÖDÜL
ÖMER SELÇUK BAZ mimar, ECE ÖZDÜR mimar, PINAR KILIÇ mimar, BAHADIR ÖZCİHAN inşaat mühendisi, CANSU ÇEKLİ DERİNGÖL peyzaj mimarı
Yardımcılar: Atakan Koca, Firdevs Ermiş
PROJE RAPORUNDAN
Savaş üzerine bir mekân kurmanın amacı ancak tekrar olmaması için, anlamanın öğrenmenin en önemlisi unutmamanın bir yolunu bulmak olurdu. Bu biraz karışık duygular içinde tasarım önermemizi; Lüleburgaz'ın kentten kırsala geçiş alanında bir düşünme, anlama ve dinleme mekânı kurmak olarak tarif edebiliriz. Hâlihazırda var olan peyzajın ıssızlığını ve dinginliğini biraz kontrol altına alıp daha da güçlendirerek, ziyaretçilere peyzajda yok olmaya yüz tutmuş bir yapı yardımıyla bir deneyim mekânı sunabilmek amacımız. Bu deneyimi; sergi ve anlatı içeriği, mekânın ışığı, yeraltı ve yer üstü dünya, doğal ve yapay peyzaj unsurları ile dönüştürmeye ve bir bütün haline getirmeye çalıştık. Tasarımı bu anlamda nerdeyse tamamen bir peyzaj üretmek üzerine gelişirdik. Korunacak ve korunması şart olmayan ağaçların içine sığışan, sızan, sürekli devam eden kıvrılan bir duvar... Yer altına doğru yavaşça eğilerek, aydınlıktan karanlığa daralarak inilen bir yol... Ağaçların arasında kurulan bu boşluğun içinde yüzen program parçaları ve taşıyıcı ayaklar ve tüm bunları usulca örten yapraksı bir peyzaj örtüsü...
JÜRİ RAPORUNDAN
Anıtsallığı mekân, malzeme ve ışık deneyiminde arayan proje; alanın doğal dokusunu ve karakterinin sürekliliğini bozmayan; özgün, bir defalık ve yere özel bir öneri sunmanın ötesine geçerek, bulunduğu “yeri” özgünleştiren; “yapraksı peyzaj örtüsü” ile kırın dinginliği ve savaşın karanlığı arasında bir arakesit tanımlayan; alanın bütünü içindeki hassas yer seçimi ve minimum ayak izi kararını 3 boyuta ustalıkla taşıyan; “yeri” çatı olarak yeniden üreten; saçağın, yapı izini (footprint) takip etmeyen farklı izdüşümü ile ortaya çıkaran boşlukla, ışık ve mekân karşılıklarını başarı ile yorumlayan; “savaşın sonuçsuzluğunu” mekânsallaştıran ve savaşın öyküsünü alışılagelmişin dışında ele alan ve sergi mekânlarının sınırlarını esneten önerisi ile birinci ödüle layık görülmüştür.
2. ÖDÜL
BURAK PELENK mimar, BARAY IŞIK peyzaj mimarı
Yardımcılar: Eda Yazkurt Pelenk, Damla İçyer, Soysal Cirit
3. ÖDÜL
MURAT ARİF SUYABATMAZ mimar, HAKAN DEMİREL mimar, ZEYNEP HAGUR SORGUÇ peyzaj mimarı, BÜLENT DEVECİ inşaat mühendisi
Yardımcılar: Orhun Ülgen, Elif Yılmaz, Kübra Paksoy, Nurettin Şatır, Kadir Mert Tatar, Özge Özçelik, Aylin Pakova, Begüm Alyemiş
EŞDEĞER MANSİYON
EVREN BAŞBUĞ mimar, OĞUZHAN ZEYTİNOĞLU mimar, OĞUZ BODUR mimar, ELİF GEYLANİ mimar, CELİL KAHRAMAN peyzaj mimarı
Yardımcılar: Deniz Engin, Duygu Öztürk, Nazgül Berfin Gölge
EŞDEĞER MANSİYON
ÖMER ALOĞLU mimar, SEZGİN KARAMAN peyzaj mimarı
EŞDEĞER MANSİYON
ERDAL SORGUCU mimar, NİHAT EYCE mimar, ASLI ÖZBEK mimar, ESRA EKİNCİOĞLU peyzaj mimarı
EŞDEĞER MANSİYON
TUNA HAN KOÇ mimar, FATMA ZEYNEP ALTINBAŞLI mimar, AYŞE NUR ÇABUK mimar, MUSTAFA ÇİMŞİR peyzaj mimarı
EŞDEĞER MANSİYON
MEHMET METİN POLAT mimar, BİLGE ALTUĞ mimar, MERVE İMER peyzaj mimarı
Yardımcı: Ecem Özden
Bu icerik 3489 defa görüntülenmiştir.
|
|
|
|