333
OCAK-ŞUBAT 2007
 

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

TÜRKÇE ÖZET

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Albert Gabriel’in İzinde
    Mathilde Pinon-Demirçivi

    Doktora Öğrencisi, Paris-IV Sorbonne Üniversitesi. Araştırmacı, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü

    Pierre Pinon

    Prof., Paris-Belleville Mimarlık Fakültesi. Danışman, Institut National

MİMARLIK’tan 333



KÜNYE
TÜRKÇE ÖZET

MİMARLIK . 333 | Ocak-Şubat 2007

MİMARLIK VE KENT BULUŞMALARI

Mimarlık ve Kent Buluşmaları’nın İkincisi Samsun’da Gerçekleşti / Derin İnan

Mimarlar Odası’nın bu dönem “Türkiye Mimarlık Politikası’na Doğru, Mimarlık ve Kent Buluşmaları” başlığı altında, 6 kentte gerçekleştirdiği kongrelerden ikincisi 11–12 Kasım 2006 tarihlerinde Samsun’da yapıldı. Toplantıda “Ulaşım, Çevre Politikaları ve Mimarlık” teması çerçevesinden sunuşlar ve tartışmalar yer aldı.

ETKİNLİKLER

10. Venedik Mimarlık Bienali Ardından: Kentler, Mimarlık ve Toplum… / Arzu Erdem, Nurbin Paker

10 Eylül - 19 Kasım 2006 tarihleri arasında “Kent, Mimarlık ve Toplum” teması altında gerçekleştirilen 10. Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali, son dönem kent-mimarlık-toplum ilişkisi çerçevesinde öne çıkan tartışmalar açısından önem taşıyordu.

Ev’e Doğru Müzakere / Şevin Yıldız

İçinde bulunduğu bağlam, yerleşim, sosyal yapı ve ekonomik koşullar, ‘ev’ kavramının tartışılması için dinamik bir zemin sunuyor. İstanbul Bilsar binasında düzenlenen sergi ve atölye çalışmaları, ‘ev’ üzerine ‘müzakare’ ortamı yarattı.

Albert Gabriel’in İzinde / Mathilde Pinon-Demirçivi, Pierre Pinon

Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi’nde, 15 Eylül- 9 Kasım 2006 tarihleri arasında düzenlenen “Albert Gabriel (1883 – 1972): Mimar, Arkeolog, Ressam, Gezgin” başlıklı sergi, Gabriel’in, Fransa’nın Champagne bölgesinde bulunan evinde, 2003 yılında Pierre Pinon tarafından ilk kez keşfedilen eserlerini biraraya getirdi.

MİMARLIK EĞİTİMİ

9. Avrupa Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları Toplantısının Ardından / Almula Köksal

Avrupa’daki mimarlık eğitimi her yıl Avrupa Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları toplantısında masaya yatırılıyor. Bu yılki toplantıda tartışılan konular, Ekim 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak Yeterlikler Yönergesi ve Sokrates Programı çerçevesinde yapılan Mimarlık Eğitiminin Yeterliliği çalışmasının ön sonuçları idi.

MİMARLIK MÜZELERİ

Hem Belgeleyen Hem de Üreten Bir Müze Olarak Finlandiya Mimarlık Müzesi / Tuğçe Selin Tağmat

Dünyanın en eski mimarlık müzelerinden biri olan Finlandiya Mimarlık Müzesi, hem ulusal hem de uluslararası ortamdaki mimarlık kuruluşlarıyla aktif işbirliği halinde oldukça kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmesi nedeniyle, Türkiye gibi mimarlık müzesi oluşturma çabasında olan ülkeler için önemli bir örnek oluşturuyor.

DOSYA

Gerçek ile Taklit Arasında Mimarlık: TAKLİT KİMLİKLER, SAHTE AİDİYETLER

Her ne kadar genel bir olgu olsa da, “ ‘mış’ gibi yapmak” son yıllarda özellikle kentlerin ve mimarlığın çok önemli bir sorunu haline geldi. ‘Mış’ gibi yapan kentsel çevreler, ‘mış’ gibi yapan yapılar, ‘mış’ gibi yapan strüktürler… Kentsel ve mimari anlamda ‘mış’ gibi yapılanlar genellikle tarihsel referanslar içeriyor. Bu sadece mimarlık alanının sorunu da değil. Kendi gibi olamama sorunu yaşamın hemen her alanında kendini gösterebiliyor. Taklitle edinilen kimlikler, sahte aidiyetler yaratıyorlar. Taklit, kimlik, aidiyet kavramları Abdi Güzer, Şevki Vanlı, Şengül Öymen Gür ve Hamdi Dostoğlu’nun değerlendirmeleri ile ele alınıyor.

SÖYLEŞİ

İlhan Tekeli ile “Cumhuriyetin Harcı” Üzerine: Türkiye’de Modernite ve Tarih Yazımı

/ Söyleşi: Ali Cengizkan

lhan Tekeli ve Selim İlkin’in Türkiye’de modernleşmenin zihinsel, sosyo-ekonomik, çevresel gelişme odaklı tarihi üzerine, daha önce çeşitli yerlerde yayımlanmış makaleleri Cumhuriyet’in Harcı adıyla üç ciltte toplanarak 2004 yılında yayımlandı. Söyleşi, kitap dizisinden yola çıkarak, süreklilikler, küreselleşme, yerellik kavramlarından, mimarlık tarihi yazımına uzanıyor.

MİMARLIK VE POLİTİKA

Helsinki’de Avrupa Mimarlık Politikaları Forumu Etkinlikleri:

Yeni Diyalogların Kurulması, Mimarlığın Görünür Kılınması... / Tuğçe Selin Tağmat

Temmuz 2000’de Paris’te kurulan Avrupa Mimarlık Politikaları Forumu, Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında mimarlıkla ilgili konularda işbirliği kurmayı amaçlayan hükümetler arası bir örgüt. Yapısını yenilemekte olan ve giderek etkinlik kazanan Forum, bu yeniden yapılanma için önemli toplantılarından birini 19-21 Ekim 2006 tarihleri arasında Helsinki’de gerçekleştirdi.

YARIŞMALAR

Kentsel Tasarım Yarışmalarında Yerel Değerler: Balıkesir Çamlık Tepesi Yarışması / Gaye Birol, Yasemin İnce Güney

Son yıllarda artan kentsel tasarım yarışmalarından hareketle yazarlar, Balıkesir Çamlık Tepesi’ne özgü değerler ve sorunlarla, kentsel tasarım yarışmalarının odaklanması gereken noktalara işaret ediyorlar.

YARIŞMALAR

TBMM Kütüphane-Araştırma Merkezi Arşiv Binası ve Genel Sekreterlik Hizmet Binası Yapı Kompleksi ve Ziyaretçi Kabul Binası Mimari Proje Yarışması

TBMM Yerleşkesi’ne yapılması düşünülen kütüphane-araştırma merkezi kompleksi için açılan mimari proje yarışması Eylül ayında sonuçlandı. Birincilik Ödülü’ne Cem Açıkkol ve Kaan Özer’in projesinin değer görüldüğü yarışmada, İkincilik Öüdlü Rıfat Gökhan Koçyiğit, Bilge Bulut Aksaz’ın projesine, Üçüncülük Ödülü ise F. Bozkurt Gürsoytrak, Derya Güleç ve Hilal Ayaz’ın projesine verildi.

YAYIN DEĞERLENDİRME

Şevki Vanlı ile “Mimariden Konuşmak” / Gürhan Tümer

Şevki Vanlı, mimarlık yaşamının kazandırdığı deneyimle, mimarlıkla/mimarlığımızla ilgili düşüncelerini ve eleştirilerini, Mimariden Konuşmak - Bilinmek İstenmeyen 20. Yüzyıl Türk Mimarlığı - Eleştirel Bakış adlı üç ciltlik kitabında bir araya getirdi.

MEA ARCHITECTURA MEA CULPA

“Against Architecture”/ Gürhan Tümer

Bir mimarın kütüphanesinde, mimarlık tarihinden edebiyata kadar pek çok türde kitap bulunmalı ve bir de “Against Architecture”.

Bu icerik 1837 defa görüntülenmiştir.