358
MART-NİSAN 2011
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR

  • Bir Fotoğraf
    Gürhan Tümer, Prof. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü



KÜNYE
MİMARİ PROJE YARIŞMASI

Dışişleri Bakanlığı Yerleşkesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası ortamda temsil edilmesi Dışişleri Bakanlığı’nın asli görevlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle Dışişleri Bakanlığı tarafından kullanılan yapılara özel bir önem ve öncelik yüklenmekte, yapıların işlevsel beklentilere paralel olarak "mimari temsiliyet nitelikleri" ağırlıklı bir değer olarak öne çıkarılmaktadır. Dışişleri Bakanlığı'nın Ankara'da yer alan merkez yapısı ise konum, büyüklük ve mekânsal nitelikleri ile Bakanlık beklentilerini karşılamakta yetersiz kalmaktaydı. Bakanlık gelişen ve değişen gereksinimlerini karşılamak üzere Ankara Karakusunlar'da kendilerine tahsis edilen arsa üzerinde yeni bir bakanlık yerleşkesi inşa etmeyi öngördü.

Bu amaçla Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından serbest, ulusal ve iki kademeli olarak Temmuz 2010’da açılan yarışmada jüri, yapılaşmanın barındıracağı mimari temsiliyet değerini önemsediğini, ancak "kültürel temsiliyet" kavramının "çağ bilinci" kavramı ile çatışmadan ele alınmasını beklediğini ifade etti. 40 projenin değerlendirmeye alındığı yarışmada, 12 proje ikinci kademede değerlendirilmeye hak kazandı. İkinci aşamaya geçen projeler arasından 5 ödül ve 7 mansiyon ödülü ile projelerin tamamı ödüllendirildi.

DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ

A. Naci Koru (Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı)

İsmail Hakkı Musa (Dışişleri Bakanlığı İMAD Başkanı Genel Müdür Yardımcısı)

Burçak Gürsoy (Y. Mimar, Dışişleri Bakanlığı)

Şibe Ertürk (Y. Mimar, Dışişleri Bakanlığı)

Mücahit Demirtaş (Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı)

Hüseyin Çelik (Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı)

Dağıstan Seçen (Elektrik Müh., Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Tesisat Dairesi Başkanlığı, Elektrik Şube Müdürü)

Namık Kemal Gürsoy (Makine Müh., Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Tesisat Dairesi Başkanlığı, Şartname Sözleşme Şube Müdürü)

ASLİ JÜRİ ÜYELERİ

Jüri Başkanı

Umut İnan (Mimar, İTÜ)

Cem Açıkkol (Mimar, ADMMA)

F. Onur Bezirci (Mimar, ADMMA)

Bülend Ceylan (Mühendis-Mimar, İTÜ)

B. Haldun Erdoğan (Mimar, ADMMA)

Celal Abdi Güzer ( Mimar, ODTÜ)

Atila Erenler (İnşaat Müh., ODTÜ)

YEDEK JÜRİ ÜYELERİ

Kemal Çayırlı (Mimar), Serpil Muallaoğlu (Mimar)

Perin Özen Öztürker (Mimar), Ayşe Aktürk Basık (İnşaat Müh.)

RAPORTÖRLER

Selen Akevren (Y. Mimar), S. Ahu Demiralp (Mimar), Zeynep Tuba Ekin (Mimar)


1. ÖDÜL

SÜLEYMAN BAYRAK mimar, AHMET YERTUTAN mimar

Yardımcılar: Gözdenur Demir, Cansu Ergül, Evren Barış Özbek, Neslihan Dağdeviren, Ertan Bozoğlu, Funda Yertutan, Selim Nazlıcan

Projede yapılaşmanın arazi yapısıyla süreklilik gösteren tekil bir dolaşım aksı ve bu aksa takılan iç ve dış mekân düzenlemeleri olarak ele alınması, nihai olarak yalın, kolay ulaşılır ve algılanır bir düzene ulaşılması olumlu bulunmuş, projenin ana omurgasını oluşturan dolaşım aksının mekânsal olarak zenginleştirildiği, alternatif kullanımlara ve iç/dış ilişkilerine olanak tanıyacak şekilde geliştirildiği, arazi ile uyumunu güçlendirdiği, yeşil dokunun süreklilik ve bütünlük etkisini öne aldığı gözlenmiştir. Bu öneri program çözümü ile mimari kurgu arasında oluşturduğu uyum, yapısal yoğunluk dengesi, ölçek kademelenmesi ve yapı kütlelerini biraraya getiren açık alan/atrium düzenlemeleri aracılıyla ulaşılan mekân kalitesi nedeniyle proje, oybirliği ile birincilik ödülüne değer görülmüştür.

2. ÖDÜL

SEMRA UYGUR mimar, ÖZCAN UYGUR mimar

Yardımcılar: Ebru Can, Necati Seren, Güliz Erkan, Emine Kirman, Kürşat Yurdakul, Eser Köken İşleyici, Dilşad Kurtoğlu, Berkant Özmen, İrem Erdinç, Ekin Uygur, Deniz Uygur, Mehmet Savaş

Projede arazi ile yapılaşma arasında kurulan denge ve yeşil alanların yapılaşma ile bütünleşme biçimleri olumlu bulunmuş, yapıları birbirine bağlayan Akropol İletişim Caddesi zenginliklere ve alternatif kullanımlara açık bir mimari öge olarak değerlendirilmiştir. İkinci kademede yapı yeşil alan dengesinin ve bloklar arasındaki ölçülerin olumlu bir ölçeğe taşındığı gözlenmektedir. Özellikle topografyayı yapılaştırarak program parçalarının bir “yerleştirme” niteliği taşıyacak biçimde topografya ile ilişkilendirilmesi olumlu bulunmuştur. Öte yandan blokları birbirine bağlayan geçit gerek ölçek gerekse mekânsal nitelikleri açısından zayıf, blokların dağılımı işlevsel ilişkileri zorlayacak nitelikte bulunmuştur. Jüri gerek yerleşke ölçeğinde gerekse yapı detayı ölçeğinde sahip çıkılan dil ve kurgu araştırmasını değerli görmüş, projeyi oybirliği ile ikincilik ödülüne değer bulmuştur.

3. ÖDÜL

EREN BAŞAK mimar, LEVENT İNCE mimar, SERVET GÜMÜŞ mimar

Yardımcılar: Meral Başak, Vural Kocaoğlu, Şenay Gümüş, Sanlı Hosanlı

Projede yapılaşmanın tekil ve süreklilik oluşturan orta mekân ve avlular sistemine dayalı kurgusu, bu kurguya bağlı olarak oluşturulan işlevsel bölünme ve giriş-çıkış düzeni olumlu bulunmuştur. Ulaşılan kompakt yapılaşmanın gerek dış mekân gerekse yeşil alan kullanımını artırdığı düşünülmektedir. Projenin ikinci kademede, ölçek gerekleri doğrultusunda geliştirildiği, abartılı dil ve biçim farklılıklarından arındırıldığı gözlenmiştir. Yapının arazinin güneydoğu bölümünde oluşturduğu düzenleme, fikir düzeyinde olumlu bulunmakla birlikte, yapı yaklaşımı açısından zorlama bulunmuştur. Gerek arazi ile uyumu, sunduğu nihai ölçek gerekse güçlü dil özellikleri ile öne çıkan proje, oybirliği ile üçüncülük ödülüne değer görülmüştür.

4. ÖDÜL

ÖZGÜR KARAKAŞ mimar

Yardımcılar: Melike Soyal, Emre Akdeniz

Projenin oluşturduğu orta alle aracılığıyla ulaştığı yalın dolaşım şeması ve buna bağlı yapısal kurgu olumlu bulunmuştur. Bu kurgu içinde yakalanan ölçek, iç ve dış mekân ilişkileri, araziyi kullanma biçimi projenin güçlü yanları olarak görülmektedir. İkinci kademede öneri projenin yerleşkeye yaklaşım, yapı dilinin inceltilmesi gibi konularda jüri önerilerine bağlı olarak gelişme katettiği gözlenmekle birlikte, makam bloğunu ve sosyal tesis yapısının yer seçimleri, dil ve ölçek olarak ele alınışları konusunda alternatif çözümlere açık kaldığı düşünülmektedir. Spor alanının yer seçimi ve doğu tarafı yaklaşımının topografik düzenlemesi sorunlu bulunmuştur. Buna karşın sürdürülen güçlü mimari kurgu, ölçek ve dil özellikleri nedeniyle proje oybirliğiyle dördüncülük ödülüne değer görülmüştür.

5. ÖDÜL

BAHRİYE GÖNÜL TAVMAN mimar, ESİN BOYACIOĞLU mimar, KERİMAN DİLEK BERBEROĞLU mimar

Yardımcılar: Mine Kasar, Nur Durmaz, Çiğdem Yılman, Şeyda Akkan, Gönül Özcan

Projenin arsa üzerinde ön gördüğü yer seçimi ve iç mekânlarla dış mekânları süreklilik içinde ele alan şematik kurgusu olumlu bulunmuştur. Benzer biçimde yapının ön gördüğü işlevsel kademelenme ve yatay/dikey dolaşım düzeninin sunduğu ulaşılabilirlik kolaylığı jüri beklentileri ile süreklilik oluşturmaktadır. Özellikle bloklar arasında oluşturulan avlu sistemi ve yeşil dokunun yapılarla bütünleşme olanakları geliştirilebilir bulunmuştur. Projenin ikinci kademede gerek kurgu gerekse mimari dil ve açık alanlarla oluşturduğu sürekliliğe yönelik olarak geliştirildiği gözlenmektedir. Atrium, yangın merdiveni ve makam bölümlerindeki çözümler yeterince gelişmiş bulunmamıştır. Yapı çağdaş ve yalın dil seçimi ve buna bağlı mimari kurgusu nedeniyle olumlu bulunarak oybirliği ile beşincilik ödülüne değer görülmüştür.

1. MANSİYON

YAKUP HAZAN mimar, restorasyon uzmanı

Yardımcılar: Serra Aslı Eriç, Muhammet Kaynar, Haluk Kahraman, Yavuz Say, Emre Özdemir, Mustafa Gedik, Ece Bıyıklı, Çağla Demir, Gaye Evrenosoğlu

2. MANSİYON

ALİ ÖZER mimar, AHMET MÜCİP ÜRGER mimar

Yardımcılar: Özlem Tavas, Ercan Koca, Mustafa Demir, Doğuşcan Aladağ

3. MANSİYON

MUSTAFA MÜRŞİT GÜNDAY mimar

Yardımcılar: İhsan Yıldırım, İrfan Setrek, Demet Açar, Pınar Bilgiç, Vural Kocaoğlu, Nuh Tüccar

4. MANSİYON

ERCAN ÇOBAN mimar, GÜNERİ IRMAK mimar, ŞÜKRÜ ÜNAL mimar

Yardımcılar: Ekin Çoban Turhan, Bükem Bayraktar Sertsöz, Ekin Atalay, Seda Süsoy, Zeytin Irmak, Mustafa Koçyiğit

5. MANSİYON

ÖNER OLCAY mimar, YURDANUR SEPKİN mimar, ÜNAL KARA mimar

6. MANSİYON

NESRİN YATMAN mimar, restorasyon uzmanı

Yardımcılar: Mehmet Pınarevli, Ayşegül Kök, Evren Yatman, Nihan Kocaoğlu, Aslıhan Kocaman, Cenk Özkan, Serkan Seçgin, Orhan Tamer

7. MANSİYON

AYHAN USTA mimar, Gülay KELEŞ USTA mimar, Ali Kemal ŞEREMET mimar

Danışman: Hasan Şener

Bu icerik 7323 defa görüntülenmiştir.