391
EYLÜL-EKİM 2016
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Tını
    Esra Sakınç, Dr., Mimar

  • Divalar Gitmez
    Şengül Öymen Gür, Prof. Dr., Beykent Üniversitesi, Mimarlık Bölümü

YAYINLAR



KÜNYE
YARIŞMALAR

Caferağa Spor ve Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması

DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ

Aykurt Nuhoğlu (Kadıköy Bel. Bşk.), Ülkü Koçar (Kadıköy Bel. Meclis Ü.), Başar Necipoğlu (Kadıköy Bel. Meclis Ü.), Mehmet Şengün (Kadıköy Bel. Bşk. Yrd.), Güneş Gürsel (Kadıköy Kent Dayanışması), Hüseyin Sinan Omacan (MO İst. BK Şb.), Ömer Yılmaz (Mimar)

ASLİ JÜRİ ÜYELERİ

Jüri Başkanı

Haydar Karabey (Mimar)

Bülent Batuman (Y. Mimar), Özgür Bingöl (Y. Mimar), Z. Ahmet Önder (Y. Mimar), İlker Özdel (Y. Mimar), Semra Uygur (Y. Mimar), Günkut Barka (İnşaat Mühendisi)

YEDEK JÜRİ ÜYELERİ

Emre Torbaoğlu (Y. Mimar), Eser Yağcı (Y. Mimar), Yelda Gin (Y. Mimar), Bahadır Akgül (İnşaat Mühendisi)

RAPORTÖRLER

Deniz Öztürk (Mimar), Şule Sarıkoç (Mimar)


1. ÖDÜL

FERHAT HACIALİBEYOĞLU mimar, DENİZ DOKGÖZ mimar, ORHAN ERSAN mimar

Yardımcılar: Gülcan Afacan, Bora Örgülü, Ahsen Düşgün

PROJE RAPORUNDAN

Çevredeki yapısal yoğunluğu da göz önüne alarak kitle ve yükseklik konularında duyarlı bir tasarım kurgulanmış; bu amaçla Sakız Sokağı yönünde oluşturulan eğimli bir kabuk altında spor salonu ve yüzme havuzu işlevleri çözülmüştür. Kamuya açık alanların birbirine geçişinin sağlandığı, kotların akıcı olarak kullanıldığı, kent meydanı niteliğinde kullanımların öne çıktığı bu tasarım kendisini kamusal açık alanı maksimum kullanmak ve kente ferahlatıcı yeni bir meydan kazandırmayı amaçlayarak Sakız cadde kotunu %6 eğimli bir platforma dönüştürmüş ve diğer yaya arteri içerisinden insanları davet eden bir iç sokak oluşturmuştur. Bu iç sokak programda öngörülen, kültür ve spor aktivitelerinin açıldığı ortak bir fuaye işlevi de görmektedir. Bu açık fuayeye bağlanan etkinlik amfisi informal sanatsal etkinliklere evsahipliği yaparken aynı zamanda spor salonunun kültürel amaçlı konser, izlence vb kullanımlarında da taşabileceği yeni alanlar oluşturmaktadır. Oluşturulan bu iç sokak ile olası tüm kotlarda ama öncelikle de zeminde "sokak" ile doğrudan ilişki kurabilecek esnek kullanımlı açık/yarı açık kamusal mekânların kurgulanması hedeflenmiştir.

JÜRİ RAPORUNDAN

Yalın tasarım dili ile sıkışık alanda yarattığı davetkâr açık alanın Kadıköy hayatı için önemli bir kazanım olacağı düşünülmektedir. Yapının bulunduğu alanı çevreleyen yapı kotlarından daha düşük kotta oluşturulan açık alan, dar yollardan gelen kullanıcıya ferah ve huzurlu bir ortam ve tüm kullanıcılara açık bir kamusal alan yaratmaktadır. Önerilen yapının Sakız Sokak yönünde geri çekilerek yaratmış olduğu kamusal boşluğu farklı kotlarda çeşitli aktivitelerin yapılmasına olanak verecek şekilde arttırma çabası, kültür merkezine farklı kotlardan erişim sağlayan bu geniş açık alanın kafeterya ile desteklenmiş, kente açılan bir teras ile sonlanması olumlu bulunmuştur. Yapının ana işlevlerini oluşturan mekânların gün ışığı ile zenginleştiriliyor olması projenin olumlu yönlerindendir. Yapının dili ve yüzeylerin geometrisi ile oluşan atmosferin oluşturduğu nitelikli mekânların kent kullanıcısının hayatına heyecan katacağı değerlendirilmektedir.

2. ÖDÜL

SELİM VELİOĞLU mimar, ERCE FUNDA mimar, ORKUN ÖZÜER mimar, ERSEN GÖMLEKSİZ mimar

3. ÖDÜL

ELİF ERDOĞDU mimar

Yardımcılar: Gizem Güzelsoy, Faruk Makuloğlu, Gizem Fırat

EŞDEĞER MANSİYON

SEVİNCE BAYRAK GÖKTAŞ mimar, ORAL GÖKTAŞ mimar, EMİNE DERYA ERTAN mimar, ATIL AGGÜNDÜZ mimar

Yardımcılar: Chira Vaccaro, Laura Villeret, Aişe Büşra Ekici

EŞDEĞER MANSİYON

TOLGA İLTİR mimar, MEHMET ZİYA İMREN mimar

EŞDEĞER MANSİYON

MEHMET METİN POLAT mimar, BİLGE ALTUĞ mimar

Yardımcı: Ecem Özden

EŞDEĞER MANSİYON

FERİDE ÖNAL mimar, M. ZAFER AKDEMİR mimar, HASAN TAŞTAN mimar

Yardımcı: Pınar Sünbül

EŞDEĞER MANSİYON

NEVZAT OĞUZ ÖZER mimar, YASEMEN SAY ÖZER mimar

Yardımcı: Nurdan Zengin, Ahmet Boz, Cantuğ Yıkar, Beyza Yavuz, Caner Haksever

Bu icerik 3039 defa görüntülenmiştir.