337
EYLÜL-EKİM 2007
 

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ETKİNLİKLER

DOSYA: Türkiye’de Yeni Konut Eğilimleri

  • YAYINLAR
    İpek Özbek Sönmez

    Yrd. Doç. Dr., DEÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

MİMARLIK’tan 337
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET



KÜNYE
DOSYA: Türkiye’de Yeni Konut Eğilimleri

X. Ulusal Mimarlık Sergisi’nde Yeni Dönem Konutları

Derleyen: N. Müge Cengizkan

Her iki yılda bir düzenlenen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Türkiye’de çalışan mimarların yurtiçi ve yurtdışındaki son dönem çalışmalarını biraraya getiren, güncel üretimlerin sergilendiği bir platform olma niteliği taşıyor. Nisan 2006’da düzenlenen X. Ulusal Mimarlık Sergisi’ne katılan yapımı tamamlanmış konut üretimleri dosya kapsamında biraraya getirildi. Müstakil konut üretiminin sayıca daha fazla olduğu gözlenen bu dönemki sergide, Tutulu Konut Yasası ile hareketlenen piyasada, toplu konut üretimlerinin henüz proje aşamasında olduğu görülüyor. Nisan 2008’de gerçekleşecek XI. sergi döneminde, bu üretimlerin müstakil konutlarla sayıca yarışacak kadar fazlalaşacağı görülüyor. Bu sayfalarda, X. sergi döneminden bir konut seçkisi sunuyoruz.

Botros Evi, Mersin

Mimarı : Kaya Arıkoğlu

KÜNYE

Proje Ekibi : Şebnem Özal

Statik : Zeki Yüzüak

Tesisat : Yüksel Karyaldız

Elektrik : Gürcan Erkal

İşveren : Alec Botros

Yapımcı : Oktay İnşaat

Proje Tarihi : 2003

Yapım Tarihi : 2005

BİLGİ

“Bina ve Çevresi: Evi konumuna uygun tasarlarken, modern ve çağdaş bir yaşam tarzını temsil etmesini istedik. Dar, uzun ve eğimli arazide mevcut dere yatağını ve bitki örtüsünü mümkün olduğu kadar korumayı amaçladık. Evi, avlusunu ve bahçelerini araziye kademeli yerleştirirken, doğadan ayrı ama saygılı bir ilişki kurmak istedik. Evin kitlesel formunu daha az önemseyerek tanımlı iç ve dış mekân yaratmayı tercih ettik. Evi, Mersin ve deniz manzarasına doğru yönlendirdik.

Plan / İşlev: Geniş programlı ‘büyük ev’ tasarlarken ailenin günlük yaşam rahatlığını ve ölçeğini kaçırmak istemedik. Planda tüm yaşam alanlarını güneye, dolaşım ve servis mekânlarını kuzeye yerleştirmeyi tercih ettik. Evin güney cephesini manzaraya tamamen açarken, kuzey cephenin taş kaplı ve sakin olmasını istedik. Güney cepheyi manzaraya açarken, geniş camları geriye çekip kontrollü günışığı almalarını planladık. Dışı içeriye, içi dışarıya taşıyarak mekânlar arasındaki ayrımı hafiflettik. Yatak odalarını bağlayan koridoru çift merdivenle bitirerek planda, yatay ve düşey dolaşımın kesintisiz olmasını sağladık. Diğer rekreasyon mekânlarının bulunduğu bodrum katını bahçeye açarak günlük yaşama dahil ettik.”

Üniversiade Konutları, İzmir

Mimarları : Merih Karaaslan, Şükrü Kocagöz, Mürşit Günday

KÜNYE

Yapım Tarihi : 2005

BİLGİ

“ ‘Anadolu’nun Çağdaş Yorumu’ düşüncesi bağlamında tasarlanmış bir ‘kent parçası’dır. Kayseri’den Safranbolu’ya, Mardin’e geleneksel kentlerimizin yamaç yerleşimi, soyutlama ile ele alınan ana temayı oluşturmuştur. Yamaç yerleşimde ‘teraslı’ olarak yer alan konutlar geleneksel dokunum ‘birbirine saygılı’ yerleşim düzenini çağdaş yorumla yansıtmaktadır. Her konut dış mekândan ‘doğrudan girilen’ bir evdir. Böylece blok apartmanlar yerine blok evler yorumu gerçekleşmektedir. Kent merkezi, peyzajı, yolları, parkları aynı ‘mimari görüşe’ göre aynı ekip tarafından tasarlanan, mimarinin kente, yaşam çerçevesine dönüştüğü ve de özgün olmayı amaçlayan ender örneklerden birisi gerçekleştirilmiştir. Üniversite Yaz Oyunları Sporcular Köyü olarak ilk işlerini gerçekleştirirken 9.000 sporcuyu ağırlamış olan yerleşim, aylık taksitlerle 1.900 ailenin konutu olmuştur. Ev edindirme modeli İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmüş, bugün aramızda olmayan Başkan Ahmet Priştina’nın büyük emekleri ile hayata geçirilmiştir.”

NP12 Evleri, Çamlıca - İstanbul

Mimarı : Boğaçhan Dündaralp

KÜNYE

Proje Ekibi :

Statik : Ümit Özkan, Murat Şener, (Yapı Merkezi Prefabrikasyon AŞ.)

Elektrik : Süleyman Akım (Akım Müh.)

Yapım Türü : Fab-Tek ® yapı sistemi, çelik ve ahşap

İşveren : Yapı Konut AŞ.

Yapımcı : Yapı Merkezi

Proje Tarihi : Mart -Temmuz 2003

Yapım Tarihi : Temmuz 2003 – Ekim 2005 (1. etap)

BİLGİ

“Verili çevre içinde boyutları tanımlı bir kutu* 6 defa tekrar ederek hem birbirine hem de kullanıcısına göre nasıl farklılaştırılabilir?

* veri

Ağaç dokusu içinde ‘iri kalacak’ tanımlı bir kutu parçalanarak öğeler, bağlam içindeki konumlarına göre biçimlendirilir. İç’e ait özellikler de göz önüne alınarak biraraya getirilir. İç ve dış arasında birbirlerine göre konumlanarak, ara mekânların kurucusu olurlar.

İçler, her katı birbirinden bağımsız, farklı plan olasılığını barındıran bir kurgunun parçası olurlar ve arakesiti oluşturan kabuk tarafından biçimlendirilirler.

‘Arakesit’de duran taşıyıcı kabuk hem ‘dış’ın hem de ‘iç’in bağlayıcısı durumundadır. Değişimlere karşı onları birarada tutan ‘gerilimleri’ üzerinde taşır.”

NEV 30 Çamlıca Villaları, İstanbul

Mimarı : Mutlu Çilingiroğlu

KÜNYE

Statik : İsmet Babuş

Tesisat : Siyamek Ariampur

Elektrik : Ender Ataç

Peyzaj : Ata Turak

İşveren ve Yapımcı : Yasa İnşaat

İnşaat Alanı : 30.000 m2

Arazi Alanı : 65.000 m2

Proje Tarihi : Eylül 1998

Yapım Tarihi : Haziran 2002

BİLGİ

“30 villadan oluşan site Çamlıca’nın güneye bakan yamacında yer alıyor. Eğim, manzara ve mahremiyet, planlama ve peyzaj düzenlemesinin ana çıkış noktası. Tamamıyla bağımsız villaların site içinde biraraya gelmesi amaçlanıyor.”

Göl Evi, Kaz Dağları-Balıkesir

Mimarı : Boran Ekinci

KÜNYE

Proje Ekibi : Ufuk Buluttekin, Nilay Arslan, Muharrem Çağlan

Statik : Mustafa Şıkman

Elektrik : DBA Mühendislik

Yapımcı : Mustafa Şıkman

Proje Tarihi : 2003

Yapım Tarihi : 2004

BİLGİ

“Kaz dağlarında çok bakir bir alanda yer alan yapı, mevcut ekolojik sisteme ve doğal yapıya hiç zarar vermeden tasarlanıp yapılmıştır. Planlı bir ön çalışma sonrasında atölye ortamında hazırlanan yapı elemanları 5 hafta gibi kısa bir sürede ve düşük bir maliyet ile inşa edilmiştir. Yapı 100 m2 kapalı, 70 m2 açık alana sahip olup, sadece ön cephe tamamen şeffaf düşünülmüş, diğer cepheler masif ahşap ile kaplanmıştır.”

SM Evi, Ayvacık-Çanakkale

Mimarı : Han Tümertekin

KÜNYE

Proje Ekibi : Eylem Erdinç, Mimarlar Tasarım Ltd.

Statik : Hakan Çatalkaya (Tektaş Müh.)

İşveren : Sedef- Murat Öztürk

Yapımcı : Siska İnşaat

İnşaat Alanı : 400 m2

Arazi Alanı : 1.200 m2

Proje Tarihi : 2005

Yapım Tarihi : 2007

BİLGİ

“Yapı, 4 kişilik bir ailenin kalabalık çevresi ile birlikte kullanabileceği bir tatil evidir. Yapının tasarımı, kalabalık ve çeşitli bir kullanıma göre biçimlenir. Kuzey sınırından itibaren yapı ‘açık ev”, ‘örtülü ev’ ve tekrar ‘açık ev’ olarak kademelenir. ‘Örtülü ev” , önünde ve arkasında bıraktığı ‘açık ev’ alanları arasında filtre görevi görür. Mekânlar bu ön ve arka arasındaki geçirgenliği sağlayacak şekilde yanyana bir dizilim oluştururlar. Bu dizilim 160 cm.de bir yinelenen aks sisteminin katları şeklinde biçimlenir. Odalar, önündeki ve arkasındaki ‘açık ev’ler arasında birer duraksama noktasıdır. Mekânlar dizisi, önünde ve arkasındaki bağlayıcı koridorlarla açık alanlara bağlanır; bu şekilde mekânlar arası geçişler de kademelenir. Kuzey- güney doğrultusunda kademeli olarak 5 farklı mekan hissi algılanır. Yapının ana taşıyıcılarını, mekânlar arası kuzey-güney geçirgenliğini vurgulayan betonarme perde duvarlar oluşturur. Yapının kabuğu 160 cm.de bir tekrarlanan çelik konstrüksyon ile biçimlenir. Yapının kuzey sınırını oluşturan taş duvar, zeminde devam eder, evin sırtında yükselir ve üzerini örter. Kabuğun bittiği yerde manzara başlar.”

Akbaş Evi, Ankara

Mimarları : Zehra Aksu, Adnan Aksu

KÜNYE

Proje Ekibi : Elif Dunay, Atilla Aksu

Statik : Atak Upm.

Tesisat : Atak Müh.

Elektrik : Atak Müh.

İşveren : Halit Levent Akbaş

Yapımcı : Atak Upm.

Yapı Alanı : 709 m2

Proje Tarihi : 2002

Yapım Tarihi : Kasım 2004

BİLGİ

“Konut tasarlamak sürekli ve değişken bir yaşantıyı ve onun mekânını kurgulamak demektir. Oysa konut köklerine sarılarak değişime direnmekte, tutuculuğunu gerekçelendirmek için ise geleneğe göndermeler yapmaktadır. Toplumsal kültürel kodlamalar ile kullanıcı beklentileri ve dogmaları da konut mimarlığı üzerinde oldukça tanımlayıcı ve belirleyici olmaktadır. Bu bağlamda, konut mimari kimliğinin yansımaları mimarlığımızın genel görünümü ile uzlaşmaktadır. Konut tasarımının problem alanı, bu çelişen gerçeklerden beslenmektedir. Akbaş konutu tasarımında, varolan ile uzlaşmaktansa kışkırtıcı bir tutumla karşı durmak ilke olarak benimsenmektedir. Böylece, bir yandan tasarım alanını özgür, tasarımı özgün kılmak, diğer yandan genel görünümün niteliğine olumlu katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.”

Necdet Yavuz Evi, Denizli

Mimarı : Ahmet Yoldaş

KÜNYE

Proje Tarihi : 2003

Yapım Tarihi : 2005

BİLGİ

“Yapının programı, günlük yaşam, mutfak, ebeveyn yatak odası, çalışma odası, çocuk yatak odaları, konuk yatak odaları ve salonlarından oluşmaktadır. Servis birimleri bodrum katına yerleştirilmiştir. Herbiri farklı kullanma biçimi ve süresine sahip bu odalar vagonlar halinde gruplanır. Merkeze, en yoğun biçimde kullanılan günlük yaşam mekânları ve mutfak yerleştirilmiştir. Tasarımın ana teması, farklı işlevlere sahip mekânların fonksiyonlarına uygun olarak biçimlendirilmesidir. Böylece, çok biçimli, ancak birbirleriyle dinamik bir dengeye sahip bir bütünlük sağlanmaya çalışılmıştır. Yapının ana ekseninde yer alan galerinin çift cidarlı çatısı gerektiğinde iki yana kaydırılıp açılarak saydam bir ışıklık haline getirilebilmektedir.”

Kınacı Evi, Ankara

Mimarı : Tülin Çetin

KÜNYE

Danışman : Haluk Zelef

Statik : Belen Müh.

Tesisat : Güngör Müh.

Elektrik : Öktem Müh.

İç Mimari : Artful İç Mimarlık

İşveren : Kınacı Ailesi

Yapımcı : NY İnşaat

Yapı Alanı : 1.325 m2

Proje Tarihi : 2001

Yapım Tarihi : 2004

BİLGİ

“Konut, iki çocuklu bir aile için tasarlanmıştır. Aile tek bir yapı içerisinde kurgulanan, ancak herkesin kendi yaşam birimlerinin net olarak ayrılabileceği bir konut talep etmiştir. Bu anlamda tek konut olarak algılanan yapı, üç bağımsız bölümü içermektedir. L şemada çözülen bu konutta, zemin kattaki iç bahçe ve çatı katındaki büyük teras aileyi biraraya getiren mekânlardır. Ortak alanların etrafını saran birimler ise, kendilerine ait iç ve dış mekânlarını oluştururlar. Program tek konut için iri bir kütle olmasına rağmen, derin saçaklar, geriye kaça yarım tonoz ve 3 metrelik çıkmalar gibi seçimlerle yapının iri ve yüksek kütlesi kırılmaya ve hafifletilmeye çalışılmıştır.

Canan Bozbağ Evi, Bodrum-Muğla

Mimarı : Nevzat Sayın

KÜNYE

Proje Ekibi : İbrahim Eyüp, Mert Eyiler, Onur Eroğuz

Statik : Hakan Çatalkaya

İşveren : Canan Bozbağ

Proje Tarihi : 2004

Yapım Tarihi : 2006

BİLGİ

“Zeytinli Matris: Denize uzanan zeytinlik içindeki yapılar 4x4’lük gridle, 8 metre aralıklı ağaçların arasında yeni bir ara aks düzeni üzerine yerleşir. Böylelikle 4x4’lük birimlerden kimisi şimdilik ilk iki grubu inşa edilmiş olan açık kapalı yapılarla, kimisi zeytin ağaçlarıyla dolar. Yapılar kaybolur. Ağaçlar yapılardan önceki istiflerini bozmadan dururlar. Yere değmeyen noktasal pabuçlar üzerinde yükselen yapı, yerin, toprağın, çakılların ve arsa sınırındaki derenin taşkın sularının altından geçip gitmesine aldırmaz.”

Bu icerik 3629 defa görüntülenmiştir.