350
KASIM-ARALIK 2009
 
MİMARLIK'TAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Giriş
    Editör: Ayşen Ciravoğlu

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

İzmir Mimarlık Haftası’nda Yabancı Konuklar: Owen Moss, Fung, Smedt

Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından, Ekim ayı içerisinde Mimarlık Haftası kapsamında yabancı mimarları ağırladı: Son 30 yıldır çeşitli konularda kazandıkları ödüller sonucunda inşa ettikleri yapılarla uluslararası mimarlık söylemine katkıda bulunan Eric Owen Moss, Çin mimarlığı üzerine akademik çalışmaları ile tanınan Stanislaus Fung ve gelecek vaadeden önemli genç mimarlar arasında gösterilen Julien de Smedt deneyimlerini İzmirli mimarlar ve öğrencilerle paylaştı.

Eric Owen Moss, gerçekleştirdiği yapıları izleyenlerle paylaşmadan önce dört kavsamsal imaj üzerinden olanaklararası gerilime, bu gerilimle birlikte yaratılan birlikteliğe, çoklu bakış açısına, iletişim ve algıya değindi. Genellikle yarışma projelerinden gösterdiği örnekler üzerinden proje sürecini izleyenlerle paylaşan Moss, projelerinin yeri ile kurdukları bağlamı da aktardı. Amerika’nın çok yeni bir keşif olmasından dolayı geçmişinin olmayışına değinerek, çok eskilere dayanan geçmişi olan farklı kültürlere yapılan projelerdeki yaklaşımlarından da sözetti. Mimarlığın ortamı değiştirebilme gücüne, mimarideki ihtimaller ve olabilirliklere projeleri üzerinden değindi. Son olarak “Construction Manual” isimli yeni kitabından sözetti.

Julien de Smedt, sadece yaptıkları çalışmaları aktarmak yerine, ofisine, çalışanlarına, işe yaklaşım biçimlerine de konferansında yer verdi. Ofisinde çok farklı kültürden insan çalıştığını aktaran de Smedt, bu durumun iletişim açısından zor anlar yaşatabilmesinin yanısıra, o konunun üzerine tekrar sorgulama olanağı sağladığı için avantajlı olabildiğinden de sözetti. Çin’de kültür merkezi, Norveç’te otel, Las Vegas’ta otel, Roma’da iş merkezi ve konut, Barselona’da çarşı projelerini gösteren Smedt, birçok mimarın değişmez olarak kabul ettiği temel değerleri mesela bağlamı esnek olarak görmenin önemine değindi. Farklı ölçeklerde işler yaptıklarını ve küçük ölçekli işlerinde de aynı süreci yaşadıklarını ileten de Smedt, vazo ve raf sistemi tasarımlarını da gösterdi.

Stanislaus Fung, “Çin’de Güncel Mimarinin Gelişimi” başlıklı konferansında, altı ana başlığa değindi: “Moderniteler”, “Rakamlar”, “Ortagonal Çizimler”, “Kolajlar”, “Geometri” ve “Konstrüksiyon”. Konferansın sonunda Çin’de her yıl 10 İzmir kenti büyüklüğünde yeni alan inşa edildiğini vurgulayan Fung’un söyleşisi ilgiyle izlendi.

Bu icerik 1296 defa görüntülenmiştir.