403
EYLÜL-EKİM 2018
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
TEMA[S]

Berlin’de Bir Kent Platformu: Pratiğin Sınırları

Melis Özge Gayretli, Mimar

 

Berlin merkezli mimarlık ofisi Raumlabor, deneysel eğitimin sağlayabileceği olanakları keşfetmek için, kentlinin gözünden uzak bir yağmur suyu havzasına “yüzen bir üniversite” (floating university) tasarladı. Programına 9 Nisan’da başlayan ve 15 Eylül 2018’e kadar belli aralıklarla etkinliklerine devam edecek olan bu yüzer yapı, pek çok disiplini bir araya getirerek kentsel pratiğin çağdaş ve esnek formlarını sorguluyor. Kent pratiğini tekrar ele almak, geliştirmek ve kentin sunduğu olanakların geleceğini düşünmek için bir araya gelen araştırma ekipleri, küresel ısınmanın riskleri ve kaynakların yetersizliği gibi problemleri gündeme taşırken, bu problemlerin yeni pratiklerle nasıl üstesinden gelinebileceğine dair fikirler yürütmeyi hedefliyor. Üniversite, Eylül 2018’e kadar pek çok atölye, seminer, ders, konser, dans ve sahne performansına ev sahipliği yapacak.

Berlinli gönüllü öğrenciler ve öğretmenleri tarafından inşa edilen yapının konumu, mekân içerisindeki çalışmalara ipucu niteliğinde. Kentin merkezinde, kent pratiğinde yeni formatlar denemek için bir araya gelen transdisipliner ekipler, mimarlık, sanat, tasarım alanlarında çevreci çözümleri sorguluyor. Parçalı bir yapıya sahip olan “The Floating University”, sosyal alanlar, çalışma alanları, atölyeler, toplantı salonu, yağmur suyu filtreleme sistemleri için laboratuvar kulesi, mutfak ve tuvaletlerden oluşuyor. Alışık olunmayan platformlara, hayal gücünü zorlayan mimari elemanlara ve malzemenin mekânları nasıl zenginleştirebileceğinin birbirinden farklı deneysel örneklerine üniversite içerisinde rastlamak mümkün.

Yirmiden fazla uluslararası üniversiteden öğrenci ve akademisyenler, dünyanın her yerinden gelen sanatçı, yerel uzman, mimar, müzisyen ve dansçılarla birlikte, kolektif ve deneysel öğrenme, bilgi paylaşımı ve kentsel uygulamaların akışkanlıkları ve bu alışkanlıkları gidermek için bir ağ kurmanın yolları denenecek. Katılımcılara alışılmışın dışında bir deneyim imkanı sunan yapıda, her yaş grubundan kullanıcıyı benzer etkinliklerde farklı pratikler üretirken görmek programın nasıl çalıştığına da örnek oluşturuyor.

Dünyanın pek çok yerinde gerçekleşen çalışmaların her birinde projenin nasıl başladığı, hangi karar verme hassasiyetini uyguladığı proje süresince kendini gösterirken, benzer şekilde nasıl sonlandığı da bizlere projeye dair önemli şeyler anlatır. “Yüzen Üniversite” üzerinde tartıştığı kentsel alışkanlıkları ve çevreci önerileri göz önünde bulundurarak, programın sonlanmasının ardından kullandığı her materyali dönüştürmeyi hedefliyor. Üniversite ve düzenlenen etkinliklerle ilgili detaylı bilgi almak için web sitesi ziyaret edilebilir: www.floatinguniversity.org

Bu icerik 2831 defa görüntülenmiştir.