|
426
TEMMUZ-AĞUSTOS 2022
|
|
-
Bülent Batuman, Doç. Dr., Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı
-
Ela Kaçel, Doç. Dr., Mimar
-
Funda Solmaz Şakar, Dr. Öğretim Üyesi, Gebze Teknik Üniversitesi
-
Burkay Pasin, Doç. Dr., Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
-
Ayşen Ciravoğlu , Prof. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
Deniz İncedayı, Prof. Dr., MSGSÜ Mimarlık Bölümü
-
Savaş Zafer Şahin, Prof. Dr., Şehir ve Bölge Plancısı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi
-
Mustafa Sönmez, İktisatçı, Yazar
-
Feray Koca, Doç. Dr., Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Seval Cömertler, Dr., Şehir Plancısı
-
Hilal Iavarone , Doktora Öğrencisi, İTÜ Mimari Tasarım Programı
Pelin Dursun Çebi , Doç. Dr, İTÜ Mimarlık Bölümü
-
Aleyna Aydın, Şehir Plancısı
Sibel Ecemiş Kılıç, Prof. Dr., DEÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Mercan Efe Güney, Doç. Dr., DEÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Sena Işıklar Bengi, Arş. Gör., Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Gizem Özkan Üstün, Arş. Gör., Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Emre Demirtaş, Arş. Gör. Dr., Sakarya Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Mehtap Özbayraktar, Doç. Dr., Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Başak Tükenmez, Arş. Gör., Doktora Öğrencisi, ODTÜ Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
|
YARIŞMALAR
Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri Mimari Proje Yarışması
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarsus İlçesi Kemalpaşa Mahallesi sınırları içinde çağdaş bir yaklaşımla Tarsus’ un tarihsel ve sosyal bağlamı içinde kentsel yaşam kalitesini yükseltecek, kamusal alan kullanımını artıracak, bölgeye ekonomik katkı sağlayacak, tüm sosyal katmanların çeşitlilik içinde kullanımına açık, nitelikli, uygulanabilir, özgün, doğaya saygılı, sürdürülebilir, yenilikçi ve işlevsel mimari tasarım projelerinin elde edilmesi ve güzel sanatların desteklenmesi amacıyla açılan mimari tasarım proje yarışması sonuçlandı. Serbest katılımlı, ulusal ve tek aşamalı olarak açılan yarışmada 74 proje değerlendirmeye alındı; 3 ödül ve 3 eşdeğer mansiyon verildi.
DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ
Vahap Seçer (Mersin Büyükşehir Bel. Bşk.), Kutlu Sezen (Mimar), Mine Liman (Mimar)
ASLİ JÜRİ ÜYELERİ
Jüri Başkanı
Ahmet Tercan (Mimar)
Can Çinici (Mimar), Cem Sorguç (Mimar), Elif Kendir Beraha (Mimar), Hakan Dalaman (Mimar), Işıkhan GÜLER (İnşaat Mühendisi), Sunay Erdem (Peyzaj Mimarı)
YEDEK JÜRİ ÜYELERİ
Burak Pelenk (Mimar), Doğan Türkkan (Mimar), Şeniz İşcan Ateş (Peyzaj Mimarı), Nazire Göksu Soydan Oksal (İnşaat Mühendisi)
RAPORTÖRLER
Aysel Selcan Küçükalıç Erturhan (Mimar), Derya Çağ (Mimar), Şeyda Kaymaz (Mimar)
1. ÖDÜL
NİL BIÇAK mimar, EROL KALMAZ mimar, KEMAL BAL mimar, ARZU GÜLER peyzaj mimarı
Yardımcı: Berivan Güzel
PROJE RAPORUNDAN
Projenin varlık nedeni Berdan Irmağı’na atılmış düğümdür: şelale. Yerleşim, şelaleyi odağına alan bir yay şeklinde belirdi. Bu yay ile şelale ekosistemi çevre taşıt yollarından soyutlandı. Su kenarı kendi dinginliğinde saklı tutuldu ve iç bahçeyle genişletildi. […] Irmağın proje parselindeki yakası boyunca süren ve meyve bahçesinin güney ucundan geçecek bir doğu-batı peyzaj parkuru yaratıldı. Seyir terasları örüntüsü bu parkurla ilişkilendirildi. Parkur, batı yönünde sürdürüldü. Karşı kıyıda bulunan Haydar Aliyev Parkı’na paralel öngörülen peyzaj alanının omurgası olarak çalıştırıldı. […] Bir meyve bahçesi olarak kurgulanan orta avlu, ilkbahar aylarında açan kokulu çiçekleriyle ziyaretçileri Akdeniz’in geleneksel bahçe kültürüne davet eder. Yürüyüş yolları ve oturma elemanları, bahçenin keşfedileceği ara kesitler sunar. […] Orta avlunun tasarım kararında belirleyici unsur doğal ve kültürel peyzajı bir arada sunmak olmuş, bu anlamda bitkisel tasarımda doğal bitkilendirme tercih edilmiştir. […] Okaliptüs ve Çınar ağaçları diğer çalı ve bitki türleriyle şelalenin görsel manzarasını oluşturur. İşte ziyaretçiler, farklı kotlardaki ve yönelimlerdeki ahşap platformlar yardımıyla bu manzarayı izlemeye davet edilir.
JÜRİ RAPORUNDAN
Tasarımda, yay biçimindeki düzenlemenin, çift cidarlı, boşluklu bir yapıya dönüşerek tanımlı bir ara yüz oluşturması olumlu bulunmuştur. Yapının, boşluklu ve geçirgen kurgusu ile orta avluyu hem kuzey yönündeki Mimar Sinan Bulvarı'ndan ayırması hem bulvar ile iç avlu ve kamusal yeşil alan arasındaki bağlantıyı belirli bir denetimle kurması, iklime ve yere uygun bir çözüm olarak değerlendirilmiştir. Mimari program, ana fikri güçlendirecek bir yorumla çözülmüş, servis işlevleri kuzey yönünde gruplanarak ortak mekânların birbirleriyle ve yeşil alanlarla etkileşim kurma fırsatını yaratmıştır. […] Projenin mekânlar arasında; yaklaşım, geçiş, erişim senaryolarında yarattığı deneyimin çeşitliliği; yeşil alanlar ve çevreyle kurduğu, zenginleştirilmiş görsel ve fiziksel bağlantılar; aynı anda var olabilen ve birbirini reddetmeyen mekân kullanımları, yaşantı olanakları, iç çözümlerdeki olgunluk ve kompozisyonun ustalıklı yorumu jüri tarafından takdirle karşılanmış ve proje 1. Ödüle layık bulunmuştur. […] Yapının güvenliği açısından kolon nervürlü kaset döşeme çerçevenin perde duvarlarla kullanılması olumludur. Geniş açıklıkların geçilmesi için çelik sistemlerin kullanılması uygundur. Proje alanı içerisinde peyzaj tasarımının Tarsus Şelalesi ve genel rekreasyon alanı ile ilişkilendirilmesi ve yeşil avlusu peyzaj açısından olumlu bulunmuştur.
2. ÖDÜL
İBRAHİM EYÜP mimar, HAKAN DENİZ ÖZDEMİR mimar, OLCAY OVALI EYÜP mimar, BUĞRA BOZKIR peyzaj mimarı
3. ÖDÜL
SELİM ATAK mimar, TALİP DOĞU AYAN peyzaj mimarı
EŞDEĞER MANSİYON
FATİH YAVAŞİ mimar, AZİZE YAVAŞİ mimar, HAZAL NUR TAŞÇI peyzaj mimarı
Yardımcılar: Harun Urtekin, Dilan Gündüz, Beyza Cinkiş
EŞDEĞER MANSİYON
C. KUMRU ALPAYDIN ALTINKÖK mimar, TÜRKER KESİKTAŞ mimar, U. BARAN GÖKGÖZ mimar, GÜLAY ERDİVAN peyzaj mimarı
Yardımcılar: Pelin Armağan, Alemşah Çakmaklıoğlu, Fatmanur Karali, Deniz Durmuşoğlu, Sevdil Aydoğan, K. Gürkan Yüksel, Özge Çuhadar, Zeynep Çelik, Didar Akın
EŞDEĞER MANSİYON
NESLİNAZ AKSU mimar ve peyzaj mimarı, EZGİ BAŞAR mimar, ZEHRA AKSU mimar
Yardımcılar: Atan Gün Aksu, Kadriye Selin Bağcı, Münir Yiğit Altıparmak, Serpil Karaca
Bu icerik 1424 defa görüntülenmiştir.
|
|
|
|