|
|
|
-
Doğan Hasol, Mimarlık dergisi, Ağustos’66 – Eylül’69 Yazı İşleri Müdürü; 1964-1971 yılları arasında bir dönem Yayın Uzmanı
-
Oktay Ekinci, Mimarlık dergisi, Temmuz’04 – Haziran’06 yılları arasında Dergi Sahibi
-
Aydan Balamir, Mimarlık dergisi, Ekim’92 – Ekim’94 arasında Dergi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
-
Aydan Erim, Mimarlık dergisi, Mart’90 – Eylül’92 arasında Dergi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
-
Ruşen Keleş, Prof. Dr., Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi
-
Başak Uçar, Yrd. Doç. Dr., TEDÜ Mimarlık Bölümü
-
Haydar Karabey, Prof. Dr., MSGSÜ Mimarlık Bölümü
-
Dosya Editörü: N. Müge Cengizkan
-
C. Abdi Güzer, Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü
-
Nezih R. Aysel, Yrd. Doç. Dr., MSGSÜ Mimarlık Bölümü
-
Hürriyet Öğdül, Doç. Dr., MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Ülkü İnceköse, Selim Sarp Tunçoku, Tonguç Akış
Yazar sırası ile, Öğr. Gör. Dr. / Doç. Dr. / Öğr. Gör. Dr., İYTE Mimarlık Bölümü
-
Evren Uzer, Yrd. Doç. Dr., Pratt Enstitüsü PSPD, New York
-
Gülşah Güleç, Araş. Gör., Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Ayşe Özbil, Yrd. Doç Dr., Okan Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Özlem Özer, Y. Şehir Plancısı, İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Ayşe Sema Kubat, Prof. Dr., İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Erkan Avlar, Yrd. Doç. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
Ezgi Korkmaz, Araş. Gör. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
-
Elvan Altan Ergut, DOCOMOMO_Türkiye Yönetim Kurulu Ankara Temsilcisi
-
Derin İnan, Yrd. Doç. Dr., TEDÜ Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
|
MİMARLIK'tan
N.Müge Cengizkan
Ülkenin kent ve mimarlık gündemi, temposunu düşürmeden, yeni projeler, yasal düzenlemeler ve fikirlerle tartışma yoğunluğu düzeyini koruyor. Sadece bu sayıya aldığımız tartışma konularını şöyle bir dizelim:
TBMM’ye gelmek üzere olan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasa Tasarısı: Özellikle Milli Parklar için tehlikeli düzenlemeler içeren, turizm sektörünü canlandırmak üzere, doğal alanlar üzerindeki yatırımların önündeki engellerin kaldırılması amacını güden bir yasal düzenleme.
Modern Mimarlık ürünü yapı, yerleşke ve alanların gerçekçi yaşam biçimleri kazandırılarak korunması konusu (ki bu sayıda bir dosya konusu olarak ele alıyoruz): Mimarlarının uygulama sürecine dahil edilmediği İstanbul AKM Binası dönüşümü; ‘depreme karşı güçlendirme’ adı altında, “kullanıcı ve evsahiplerinden” bağımsız biçimde hayata geçirilen ve binanın ana tasarım kararlarını etkileyen MSGSÜ, yani Akademi binası tadilatı; dergide kaç sayıdır ele aldığımız, yerine eski Topçu Kışlası rekonstrüksiyonu dikilmek istenen Taksim Gezi Parkı’nın ortadan kaldırılması projesi; güçlü kamuoyu muhalefetine rağmen, yerine yapılacak AVM’nin en üst katına ‘taşınıp’ ‘yeniden kurulacak’ Emek Sineması… Modern Mimarlık ürünlerinin ‘korunmama’ öykülerini daha saymak mümkün...
Geçtiğimiz yılın sonlarında kabul edilen Büyükşehir Kanunu: Kanunda en göze çarpan şey, kırsal alanların planlanmasında, köylerde ve meralarda yapılaşmayı teşvik konusunda gösterilen sistematik çaba.
İstanbul’un aday olduğu 2020 Olimpiyatları için hazırlanan (tasarlanan değil!) spor tesisleri: Bu projeler için ortaya atılan düşüncelerin render’ları demek daha doğru olur herhalde, ama biz yine de iyi niyetli bir başlangıç girişimi olarak bakalım. Tokyo, Madrid ve İstanbul için nihai karar Eylül 2013’te verilmiş olacak. Nihai kararı verecek olan İzleme Komitesi geldiğinde, “tesis” ve “altyapı”, dikkat alınacak olan 14 değerlendirme ölçütü başlığından yalnızca 2’si.
Bu sayıda gündeme getirdiğimiz konuların özeti şu: “İnşaat ya Resulullah” mottosu her konuda devrede. Kuşkusuz derginin sayfaları bu ölçekteki konuları değerlendirmek için sınırlı. Yine de köylerden olimpiyat yerleşkelerine, modern mimarlık ürünlerinin ve doğal alanların korunmasından yasal düzenlemelere, ülkenin kent ve mimarlık gündemine ilişkin tartışmalar, bu sayıda okuyucuları bekliyor.
Bu icerik 5573 defa görüntülenmiştir.
|
|
|
|