|
|
|
-
Doğan Hasol, Mimarlık dergisi, Ağustos’66 – Eylül’69 Yazı İşleri Müdürü; 1964-1971 yılları arasında bir dönem Yayın Uzmanı
-
Oktay Ekinci, Mimarlık dergisi, Temmuz’04 – Haziran’06 yılları arasında Dergi Sahibi
-
Aydan Balamir, Mimarlık dergisi, Ekim’92 – Ekim’94 arasında Dergi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
-
Aydan Erim, Mimarlık dergisi, Mart’90 – Eylül’92 arasında Dergi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
-
Ruşen Keleş, Prof. Dr., Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi
-
Başak Uçar, Yrd. Doç. Dr., TEDÜ Mimarlık Bölümü
-
Haydar Karabey, Prof. Dr., MSGSÜ Mimarlık Bölümü
-
Dosya Editörü: N. Müge Cengizkan
-
C. Abdi Güzer, Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü
-
Nezih R. Aysel, Yrd. Doç. Dr., MSGSÜ Mimarlık Bölümü
-
Hürriyet Öğdül, Doç. Dr., MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Ülkü İnceköse, Selim Sarp Tunçoku, Tonguç Akış
Yazar sırası ile, Öğr. Gör. Dr. / Doç. Dr. / Öğr. Gör. Dr., İYTE Mimarlık Bölümü
-
Evren Uzer, Yrd. Doç. Dr., Pratt Enstitüsü PSPD, New York
-
Gülşah Güleç, Araş. Gör., Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Ayşe Özbil, Yrd. Doç Dr., Okan Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Özlem Özer, Y. Şehir Plancısı, İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Ayşe Sema Kubat, Prof. Dr., İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Erkan Avlar, Yrd. Doç. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
Ezgi Korkmaz, Araş. Gör. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
-
Elvan Altan Ergut, DOCOMOMO_Türkiye Yönetim Kurulu Ankara Temsilcisi
-
Derin İnan, Yrd. Doç. Dr., TEDÜ Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
|
MİMARLIK 50 YAŞINDA
‘Mimarlık’ 50 Yaşında
Oktay Ekinci, Mimarlık dergisi, Temmuz’04 – Haziran’06 yılları arasında Dergi Sahibi
Mimarlar Odası’nın yayımladığı “Mimarlık Dergisi” 50 yaşında. Bazı gecikmeler dışında 1963’ten beri “kesintisiz” yayımlanan derginin arşivi, sadece mimarlığın değil, imar, çevre, kent ve kültür alanında izlenen politikaların da en geniş “belgesel”ini oluşturuyor.
Bu politikaların uygulama ve sonuçlarını kamuoyuyla da paylaşan Mimarlık’ın yarım asırlık birikimi, Mimarlar Odası gündemindeki konuların ait oldukları dönemlerdeki değerlendirmelerini de içeriyor.
Yakın tarihimizin hemen tüm imar ve şehircilik gelişmelerini “mimarlığın toplumsal sorumlulukları” kapsamında irdeleyen yazılar, araştırmalar ve özenle derlenen haberler, ülkenin bugünkü durumuna nasıl ve hangi tercihlerle gelindiğini de açıkça sergiliyor.
Ülkemizde giderek azalan “mimarlık ve şehircilik yarışmaları”nın yarım asırlık serüvenini “ödül almış projeler”le belgelemesi ise “çağdaş mimarlığımızın ilerlemesi” ile “mimarlığa saygının gerilemesi” arasındaki “eşzamanlı sürecin” en çarpıcı saptaması olsa gerek...
‘Özerk’ dergi
Günümüzde sayıları 40 bini bulan “oda üyesi” mimarlara “ücretsiz” dağıtılan; buna rağmen “ücretli” mimarlık dergileri arasında sürekli “övgü”ler alarak yaşamını sürdüren Mimarlık, aynı zamanda “özerk” yönetimi ve “özgür” yayın kurulu geleneğiyle de diğer mesleki yayınlar arasında en “demokratik” dergilerden biri.
Odanın kurumsal desteği ve reklam katkılarından başka hiçbir kaynağa sahip değil. Tıpkı 1930’larda “Arkitekt” dergisini sadece kişisel olanak ve gayretleriyle mimarlık ve kent kültürümüze armağan eden Zeki Sayar’ın dediği gibi: “Bunun için kendinizi adayacaksınız ve ısrarlı olacaksınız.”
İşte böylesi “sivil” ve “gönüllü” çabalarla gerçekleşen bir mesleki yayın, dünyanın hangi ülkesinde yarım asrı geride bıraksa, siyasi kesimler bir yana tüm kültür ve sanat çevreleri ayağa kalkar, bu özverili başarı ulusal ölçekteki kutlamalarla kucaklanırdı... Bizde kimse oralı olmadığı gibi mütevazı kutlama yemeği ve ikinci elli yılın ilk sayısındaki değerlendirmelerin dışında ne ses duyuldu ne de seda...
Tümü internette
Yayın komitesi, yönetimler değişse bile Mimarlık’ın “genel çizgisi”ni değiştirmediğine dikkat çekerken, 50’nci yıl için ilgi duyan “herkes”e eşsiz bir hizmet sunuyor. Derginin sayısal ortama aktarıldığını, Ocak 2013’e dek yayımlanan “tüm sayılar”ın yazı ve görsellerine web sitesinden “ücretsiz” ve “şifresiz” ulaşılabildiğini duyuran komite, www.mimarlikdergisi.com’a girmenin yeterli olduğunu belirtiyor. 50. yılı “368 sayının derinliğine yakışır şekilde kutlamak” amacıyla, 369’uncu sayı için bir kapak tasarımı yarışması düzenledi. 233 tasarım teslim edildi. İzmir’de mimarlık yapan Ferhat Hacıalibeyoğlu, Deniz Dokgöz ve Orhan Ersan’ın tasarladıkları kapakla “ikinci elli yıl”a başlandı.
Yolun açık olsun Mimarlık...
Bu icerik 5124 defa görüntülenmiştir.
|
|
|
|