|
|
|
-
Doğan Hasol, Mimarlık dergisi, Ağustos’66 – Eylül’69 Yazı İşleri Müdürü; 1964-1971 yılları arasında bir dönem Yayın Uzmanı
-
Oktay Ekinci, Mimarlık dergisi, Temmuz’04 – Haziran’06 yılları arasında Dergi Sahibi
-
Aydan Balamir, Mimarlık dergisi, Ekim’92 – Ekim’94 arasında Dergi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
-
Aydan Erim, Mimarlık dergisi, Mart’90 – Eylül’92 arasında Dergi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
-
Ruşen Keleş, Prof. Dr., Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi
-
Başak Uçar, Yrd. Doç. Dr., TEDÜ Mimarlık Bölümü
-
Haydar Karabey, Prof. Dr., MSGSÜ Mimarlık Bölümü
-
Dosya Editörü: N. Müge Cengizkan
-
C. Abdi Güzer, Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü
-
Nezih R. Aysel, Yrd. Doç. Dr., MSGSÜ Mimarlık Bölümü
-
Hürriyet Öğdül, Doç. Dr., MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Ülkü İnceköse, Selim Sarp Tunçoku, Tonguç Akış
Yazar sırası ile, Öğr. Gör. Dr. / Doç. Dr. / Öğr. Gör. Dr., İYTE Mimarlık Bölümü
-
Evren Uzer, Yrd. Doç. Dr., Pratt Enstitüsü PSPD, New York
-
Gülşah Güleç, Araş. Gör., Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Ayşe Özbil, Yrd. Doç Dr., Okan Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Özlem Özer, Y. Şehir Plancısı, İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Ayşe Sema Kubat, Prof. Dr., İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Erkan Avlar, Yrd. Doç. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
Ezgi Korkmaz, Araş. Gör. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
-
Elvan Altan Ergut, DOCOMOMO_Türkiye Yönetim Kurulu Ankara Temsilcisi
-
Derin İnan, Yrd. Doç. Dr., TEDÜ Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
|
MİMARLIK 50 YAŞINDA
Mimarlık Dergisi 50 yaşında
Aydan Balamir, Mimarlık dergisi, Ekim’92 – Ekim’94 arasında Dergi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
Mimarlar Odası'nın dergisi Mimarlık, Yayın Komitesinde görev yapmış olanlar için bir okul işlevi görmüştür. Dergi Komitesindeki uğraşını daha sonra yayıncılık, editörlük gibi alanlara yöneltenler az değildir. Kulvar değiştirmese de, Yayın Komitelerinde görev alanların düşünce üretme, diyalog ve yayın dili yönünden bilendiğine inanırım. Mimarlık Dergisi Yayın Komitesi’nde, aralıklarla dört kez görev aldığımı anımsıyorum. Birincisi, 1984-85 arasında; daha sonra 1992-1996 ve 1998-2000 dönemlerinde ve son olarak da 2002-2004 yılları arasında.
1980 sonrası ortamda derginin 1970’li yıllardaki toplumcu yayın çizgisi sürdürülemez olunca, uluslararası mimarlık ortamlarında o sıralar egemen olan “modernizm tartışması” derginin ana ekseni olmuştu. Derginin çeviri ve derleme ağırlıklı metinlerle, kabuğuna çekilmiş mimarlık ortamını dünyadaki tartışmalardan haberdar etme rolünü üstlendiği yıllardı. Zorluklar karşısında ekip ve boyut olarak küçülen dergi, 1985 yılında ancak iki sayı çıkabilmişti. 1980’li yılların devamında Oda’nın yeni yapılanma süreci tamamlandıkça, Türkiye’de yeni mimarlık pratiklerinin sunumu ve tartışılmasına geniş yer verilmeye başlandı.
1990’lı yılların başında, derginin yine bir yıl içinde iki sayısının çıkabildiği 1991 yılıydı, Yavuz Önen genişletilmiş bir Yayın Kurulu oluşturarak, süresiz bir tartışma platformu sonunda yeni bir çizgi oluşması dileğini aktardı. Aylarca toplanıp sadece konuştuğumuzu ve birbirimizi tanımaya çalışarak, bu malzemeden nasıl bir ürün çıkabileceğini aradığımız ilginç bir dönemdi. Bu arayışın öyküsü ayrıca yazılmalı... Bu uzatmalı arayış döneminden sonra, 1998-2000 ile 2002-2004 dönemleri derginin artık aradığını bulduğu, profesyonelleşme dönemleridir. İlki İstanbul’da ikincisi yeniden Ankara’da üslenen derginin bu iki dönemindeki farklı formatları, her yeni Yayın Komitesiyle birlikte yeniden tanımlanıp yeni bir pozisyonu görünür kılmasına örnektir. Arayış bunalımlarının son birkaç dönemde durulduğunu gözlüyorum. Bu bir yandan ciddi bir kurumsallaşmanın göstergesi olarak olumlu, diğer yandan ise Oda dinamiklerinin de giderek durulduğunu göstermesi bakımından düşündürücüdür. 50 yaşın olgun güzelliğini bir doz gençlik aşısıyla yükseltmenin zamanıdır diye düşünüyorum.
Bu icerik 6795 defa görüntülenmiştir.
|
|
|
|