361
EYLÜL-EKİM 2011
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

Emre Arolat Mimarlık (EAA) İki Uluslararası Yeşil Tasarım Ödülü'nün Sahibi Oldu

Emre Arolat Mimarlık (EAA) “Sinpaş Eco Town” ve “İzmir Fuar Merkezi” projeleri ile Green Good Design Awards 2011’de iki ödüle birden layık görüldü. European Center for Architecture ve Chicago Athenaeum tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen ödüller, daha yaşanılabilir bir çevre için sürdürülebilir tasarımın önemine tüm dünyanın dikkatini çekmeyi ve bu duyarlılıkla mimarlık, peyzaj mimarlığı, kentsel planlama, endüstri ürünleri tasarımı ve grafik tasarım alanlarında yaratılmış projeleri ödüllendirmeyi amaçlıyor. European Center’ın Uluslararası Danışmanlık Komitesi üyeleri ile tasarımın farklı sektörlerinden önde gelen isimlerden oluşan yarışma jürisi, dünyanın 27 farklı ülkesinden gerçekleştirilen binlerce katılım arasından seçtiği 120 projeyi “yeşil tasarımın üstün örnekleri” olarak ödüllendirdi. Ödül alan tüm projeler Yunanistan’da Contemporary Space Athens’te açılacak sergide izleyicilerle buluşacak. Sergi 2012 yılı boyunca Avrupa kentlerindeki önemli mimarlık ve tasarım merkezlerini dolaşacak.

EAA'nın İzmir’de tasarladığı İzmir Fuar Kompleksi'nde İzmir’in topografik, doğal ve iklimsel koşullarını güçlü bir mimari yaklaşım ile sergilemek, bölgenin doğal ve hacimsel niteliklerini ön plana çıkartmak hedefi ile yapıların eko-çatılar altında toplanması yapının dikkat çeken önemli niteliklerinden biri.

EAA’nın İstanbul, Halkalı bölgesinde planladığı ve ağırlıklı olarak ekolojik sürdürülebilirlik yönelimlerini öne çıkartarak mimari kurgunun parçası haline getiren bir tasarımın hedeflendiği Sinpaş Eco Town projesi ise yeşil alanın maksimizasyonu, uygun yoğunluklar ile sosyal altyapının geliştirilmesi, habitatın korunması ve yok olan niteliklerin geri kazanımı, kentsel ısı adalarının oluşumunun önlenmesi, gölgelendirilmiş alan ve yeşil çatı kullanımının artırılması, otopark alanlarının olabildiğince yeşil çatı örtüsü altında çözülmesi, bina kabuklarının, ısıtma-havalandırma sistemleri ile enerji kullanımı yüksek diğer sistemlerin minimum enerji tüketecek şekilde artiküle edilmesi, soğutma sistemi kullanımının pasif tasarım kazanımlarıyla olabildiğince azaltılması ve peyzaj alanlarında şebeke suyu yerine arıtılmış su kullanımına ağırlık verilmesi gibi temel kriterlerle biçimlendi.

Bu icerik 2063 defa görüntülenmiştir.