|
|
|
-
H. Çetin Türkçü,
Prof. Dr., İzmir Üniversitesi, Mimarlık Bölümü Başkanı Mimarlık ve Eğitim Kurultayı-6 Başkanı
-
Derleyen: Tuğçe Selin Tağmat, Y. Mimar, Mimarlar Odası Uluslararası İlişkiler Koordinatörü
-
Ahmet Eyüce, Prof. Dr., Bahçeşehir Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
-
Sevim Ateş
Yrd. Doç. Dr., Yeditepe Üniversitesi, İç Mimarlık Bölümü
-
Mehmet Emin Yılmaz, Y. Mimar, Restorasyon Uzmanı
Hasan Fevzi Çügen, Mimar
-
Murat Şahin, Yrd. Doç. Dr., Yeditepe Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
-
F. Meral Halifeoğlu, Yrd. Doç. Dr., Dicle Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
Neslihan Dalkılıç, Yrd. Doç. Dr., Dicle Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
-
Esra Akcan, University of Illinois at Chicago
-
Derleyen: Özge Şahin İmamoğlu, Mimarlar Odası Yarışmalar Komitesi Yürütücüsü
-
Ayşen Ciravoğlu, Yrd. Doç. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
-
Oya Akın, Yrd. Doç. Dr., YTÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
İlker Ertuğrul, Y. Mimar, Mimarlar Odası Ekolojik Mimarlık ve Enerji Etkin Yapılar Çalışma Grubu Üyesi
Seda Temizer Yöntem, Y. Mimar, Mimarlar Odası Ekolojik Mimarlık ve Enerji Etkin Yapılar Çalışma Grubu Üyesi
-
Gürhan Tümer, Prof. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
|
DOSYA
TÜRKİYE’NİN MODERNİTEYLE TEMASI: Farklı Dönemler, Yaklaşımlar, Mekânlar
MİMARLIK dergisinde “Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı” başlığı altında, Türkiye modern mimarlığına ilişkin yeni araştırmaları yayımlamayı, neredeyse bir kampanya gibi 2007 yılından beri aralıksız sürdürmeye çabalıyoruz. Dosya, bu çabaların bir ürünü. Türkiye’de farklı dönemlerde, farklı kentlerde üretilen, farklı yapı tiplerine değinen yeni araştırmalar, dosyanın büyük bir bölümünü oluşturuyor: Sevim Ateş, erken Cumhuriyet dönemi mimarlığının en önemli yabancı figürlerinden Oerley’in Tuzla’da tasarladığı kaplıca otelini, işin mimara verilmesinden yapının inşasına kadar olan süreçteki yazışma ve hesap dökümlerini de içeren arşiv belgeleri ile aktarıyor. Mehmet Emin Yılmaz ve Hasan Fevzi Çügen, yine önemli bir yabancı mimar figürün, Theodor Jost’un Ankara’da tasarladığı Hıfzıssıhha Enstitüsü Kimyahane ve Bakteriyoloji Binası’nı, müellifi oldukları, Sağlık Müzesi ve Kütüphanesi’ne dönüştürülmesi projesi ile birlikte anlatıyorlar. Murat Şahin, Cumhuriyet döneminin en önemli mimarlarından Sedad Hakkı Eldem’in Büyükada’da mevcut bir kır evini büyüterek bir ek yapı olarak tasarladığı Okyar Köşkü’nü yazıyor. Diyarbakır’da 1950 ile 1970 arasında inşa edilen kamusal / idari yapıların kurum arşivlerinde bulunan yazılı ve görsel belgelerini Meral Halifeoğlu ve Neslihan Dalkılıç değerlendiriyorlar.
Dosyanın giriş yazısında Türkiye’de modern mimarlığının kapsamına değinen Ahmet Eyüce, modern mimarlığın Türkiye’de bir mimarlık düşüncesi olmaktan öte, yeni biçimlenme özellikleri repertuarına dönüştüğünü söylüyor ve 1939’da İkinci Dünya Savaşı çıkmasaydı, modern mimarlığın izleyen yıllara daha tutarlı bir geçiş yapmış olabileceğini savlıyor.
1998’de Almanca olarak yayımlandığından beri Türkçe çevirisi ilgi ile beklenen “Modern ve Sürgün: Almanca Konuşulan Ülkelerin Mimarları Türkiye’de 1925-1955” kitabı, Mimarlar Odası Yayınları arasında yerini aldı. Bu kitap da, başta belirtildiği gibi, Cumhuriyet dönemine ışık tutacak kitapların yayımlanmasını önemseyen yayın politikasının bir parçası. Dosyanın son yazısı olarak Esra Akcan, özellikle yurtdışındaki arşiv belgeleri ile “sürgün”de olan Alman ve Avusturyalı mimarların 1925-1955 arası Türkiye’de tasarlayıp inşa etikleri eserlerine yeni bir ışık tutan bu kitabı tanıtıyor ve değerlendiriyor.
Bu icerik 5125 defa görüntülenmiştir.
|
|
|
|