381
OCAK-ŞUBAT 2015
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Ildırı: Yerleşilemeyen Köy
    Ela Çil, Yrd. Doç. Dr., İYTE, Mimarlık Bölümü
    F. Nurşen Kul, Yrd. Doç. Dr., İYTE, Mimari Restorasyon Bölümü

YAYINLAR



KÜNYE

MİMARLIK'tan

Aslı Tuncer

Hem birbirimizle hem de kentimizle kurduğumuz ilişkiyi belirleyen kentsel mekânlara yapılan dışarıdan müdahaleler, kente özgünlük katan ilişkilerin koparılması ve istenildiği gibi yeniden kurulmasına hizmet ediyor. Özellikle son zamanlarda, İktidarın bu denklemde “belirleyen” taraf olarak yer alması, müdahale edilen noktalardaki ilişkiler zeminini yerle bir ederken, kentteki ayrışmaları da keskinleştiriyor. Derginin başyazısında bu parçalayıcı tavrı ve kentlinin refleks olarak birbirine kenetlenmesini konu eden Cihan Uzunçarşılı Baysal, “kentin bütün olarak sahiplenilmesi gerekliliği”ne vurgu yapıyor.

Ayrışmanın karşıtı olarak bütünleşme / merkezileşme, konu İktidarın kurumları yönetim politikaları olunca belli bir standardı tutturma amacından çok, kontrol altında tutmaya referans veriyor. Yaklaşık iki yıl önce gündeme getirilen, daha sonra geri çekilen torba yasa ile TMMOB ve bağlı Odaların mesleki örgütlenmesinin dağıtılması konusu şimdi bir kez daha gündemde. Önümüzdeki günler sürecin nasıl işleyeceğini gösterecek. Detayları üzerinde görüş üretilmekte olan on üç kanundaki değişiklik önerilerine ilişkin ön değerlendirmeyi Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu yapıyor.

Gündeme taşımak istediğimiz bir başka konu ise, derginin kapağında da yer verdiğimiz önemli bir erken Cumhuriyet dönemi yapısı: İller Bankası Binası. Tescilinin kaldırılması ve yıkım tehdidiyle karşı karşıya olan Seyfi Arkan’ın Ankara’da bulunan yapısına geniş yer verdik. Tepkiler, davalar ve mimarlık kamuoyunu bilgilendirme ve harekete geçirmek için kurumsal ve bireysel çabalar sürüyor. Gelişmeleri aktarmayı önümüzdeki sayılarda sürdürmeye devam edeceğiz.

Bu sayının “Kent ve Ayrışma: Bölünmüş Kentler” başlıklı dosyası, üç farklı kent üzerinden yapılan okumalar ile kente yapılan müdahalelerin fiziksel mekâna yansıması olan duvarlara / bölünmelere işaret ediyor. Ülkemizdeki benzer uygulamaların, şanslıyız ki, fiziksel izlerini görmüyor olsak da sosyal hayatta yaratmış olduğu ayrışmalar “sanal” duvarlar oluşturmaya devam ediyor.

***

Derginin 50. yılı olan Ocak-Şubat 2013 tarihinden itibaren www.mimarlıkdergisi.com web sitesi üzerinden ulaşılabilen makale ve görselleri, bir yıl sonra Ocak-Şubat 2014 itibarıyla basılı dergi ile eşzamanlı olarak sunulmaya başlanmıştı. Basılı derginin yanı sıra, dijital dünyanın zengin olanaklarını kullanmak üzere dergiyi Facebook üzerinden 2015’in ilk sayısıyla paylaşmaya başlıyoruz. www.facebook.com/mimarlikdergisi adresinden ulaşabileceğiniz sayfamızda dergide yayımlanan makaleler görselleriyle birlikte takip edilebilecek. Sayfayı ziyaret etmenizi diliyoruz.

Bu icerik 6404 defa görüntülenmiştir.