|
|
 |
-
Cihan Uzunçarşılı Baysal, Bağımsız Araştırmacı, Kent Hareketleri Sözcüsü
-
Haydar Karabey, Mimar, Doç. Dr., MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Zeynep Ahunbay, Prof. Dr., İTÜ, Mimarlık Bölümü
-
Doğan Kuban, Prof. Dr., Mimarlık Tarihçisi
-
Neslihan Dostoğlu, Prof. Dr., İstanbul Kültür Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
-
Tuğba Erdil, Arş. Gör. Haliç Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
-
Uğur Ulaş Dağlı
Doç. Dr., DAÜ Mimarlık Bölümü
Nil Paşaoğluları Şahin
Yrd. Doç. Dr., DAÜ Mimarlık Bölümü
-
Onurcan Çakır, Ar. Gör., İYTE Mimarlık Bölümü
-
Nezih Başgelen, Arkeolog, Editör
-
Emel Kayın, Doç. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü
-
Özge Yalçıner, Dr., Gazi Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Tülay Zorlu
Yrd. Doç. Dr., KTÜ Mimarlık Bölümü
Serap Faiz
Arş. Gör., KTÜ Mimarlık Bölümü
-
Sıdıka Çetin, Yrd. Doç. Dr., Süleyman Demirel Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
-
Tayfun Gürkaş, Yrd. Doç. Dr., Mardin Artuklu Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
 |
MİMARLIK DÜNYASINDAN
AOÇ YAPILAŞMAYA AÇILIYOR
Tarım alanında ülkeye öncü ve örnek bir rol üstlenmesi için Atatürk tarafından satın alınan arazilerle oluşturulan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), çevresel ve tarihsel kimliği açısından özel ve karakteristik bir alan. Ankara’da 1. derece tarihî ve doğal sit alanı olarak tescil edilen AOÇ arazisinin, yapılması planlanan Başbakanlık binası nedeniyle sit derecesi düşürülerek, alan yapılaşmaya açıldı. Yerleşkenin yapılması, planlama kriterleri açısından onarılmaz hasarlara yol açacak. Basın mensupları ile birlikte inceleme yapılan yerler arasında devlet mezarlığı, Orman Genel Müdürlüğü, hamam, şarap fabrikası, AOÇ’de yapımı süren otoyol ve ağaç kesiminin yoğun olduğu alanlar yer aldı.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, AOÇ’de yaşanan en büyük hasarın ideolojik olduğunu; Ankaralılara ait sosyal yaşam mekânlarına yönelik bu düzenlemenin rant için ve alanı daha yüksek yönetici gruplarına ayırmak için planlandığını; kentlinin nefes aldığı ve büyük bir yeşil alanın ve bu kadar bitki çeşidinin olduğu bir yerin bu şekilde betonlaştırılmasını doğru bulmadıklarını; ve bu nedenlerle AOÇ’nin korunması gerektiğini vurguluyor, “AOÇ’nin yok edilmesine izin vermiyoruz” sloganı ile bir imza kampayası yürütor: www.mimarlarodasiankara.org
AOÇ arazisine Başbakanlık binası yapılması tartışmaları sürerken, meslek örgütleri yakın zamanda UNESCO’ya başvuracaklarını ilan etmişlerdi. UNESCO başvurularının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılabiliyor olması nedeniyle AOÇ’nin kültürel peyzaj alanı olarak korunmasını talep eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Peyzaj Mimarları Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir yazı gönderdi. AOÇ’nin, “kültürel peyzaj” alanı olarak sadece Ankara için değil ülke ve dünya mirası açısından da önemli olduğu vurgusu yapılarak konunun UNESCO’ya iletilerek “Kültürel Peyzaj Alanı” olarak tescil edilmesi için gereğinin yapılması istendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde cevap vermesi bekleniyor.
Bu icerik 4123 defa görüntülenmiştir.
|
 |
|
|