|
427
EKİM-KASIM 2022
|
|
-
İclal Dinçer, Prof. Dr., YTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Ömer H. Kıral, Y. Şehir Plancısı
-
Yiğit Acar, Dr. Öğretim Üyesi, Bilkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Kazım Erol, Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı
-
Hülya Turgut, Prof. Dr., Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, IAPS-CS Koordinatörü
-
Duygu Ergenç,Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü Kültürel Mirası Koruma Programı, ICOMOS Türkiye
-
Şebnem Önal Hoşkara, Prof. Dr., Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı
-
Lale Özgenel, Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü
-
Canan Ganiç, Doktora Öğrencisi, İTÜ Mimari Tasarım Programı
İpek Akpınar, Prof. Dr., İYTE Mimarlık Bölümü
-
İmre Özbek Eren, Prof. Dr., Marmara Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Özge Gündem, Dr. Öğretim Üyesi, MSGSÜ Mimarlık Bölümü
-
Gaye Cansunar Yetkin, Dr. Öğretim Üyesi, Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Önder Aydın, Doç. Dr., Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Özgür Demirkan, Doç. Dr., Giresun Üniversitesi Mimari Restorasyon Bölümü
-
Gürkan Okumuş , Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü Doktora Öğrencisi
Özgür Ediz , Prof. Dr., Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Betül Ergün, Arş. Gör., Trakya Üniversitesi Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
|
MİMARLIK'tan
İstanbul Tozkoparan’dan İzmir Ege Mahallesi’ne kentsel dönüşüm haberleri hız kesmeden gelmeye devam ediyor. Bu sayının MİMARLIK Gündem’inde İclal Dinçer, Türkiye’de son yirmi yıldır süregelen kentsel dönüşüm politikalarına yakından bakarak geleceğe yönelik kritik sorular yöneltiyor. Bu soruların tartışılabilmesi için öncelikle dönüşüm politikalarının sosyo-ekonomik süreçleri gözeterek yapılandırılması, dönüşümün yalnızca mekânın yıkılarak yeniden yapılması gibi başlıklara indirgenmemesi gerektiği ise aşikar. Öte yandan sosyal devletin koruyup kollamakla yükümlü olduğu, buna rağmen rant okları üzerlerine çevrilen dar gelirli kesimler bu çarkta mağdur edilen taraf. Eğitim ve sağlık gibi pek çok temel hakkı sermayeye can suyu yapan iktidarın, barınma hakkıyla ilgili de farklı bir yol izlemediği açık.
Uluslararası sularda ise gündem “iklim”. Geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleşen Uluslararası İnsan Çevre Çalışmaları Birliği (IAPS) konferansında, iklim değişikliği çatısı altında yönetişim, sürdürülebilirlik ve tüketim kavramlarını yeniden tartışmaya açma çağrısı yapıldı. ICOMOS tarafından 18 Nisan Dünya Anıtlar ve Sitler Günü kapsamında 2022 yılı için belirlenen tema “kültürel miras ve iklim” oldu. Kültürel mirasın iklim eylemlerinde oynadığı önemli rol COP26’da da altı çizilen konulardan biriyidi. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yönelik en temel eylemlerden birinin, mirasın sürdürülebilir ve yenilikçi çözümlerle kullanılması olduğu bir kez daha vurgulandı.
Bir başka coğrafyadan başlayarak sınırlar ötesine yayılan, cinsiyet rollerine ve ayrımcılığına karşı çıkan sesler gün geçtikçe yükseliyor. Elbette bu kitlesel protestoların odağında kadınlar olsa da direnişin köklenişi adaletsizliğe, yoksulluğa, nepotizme ve dayatmalara dokunuyor. Başka topraklarda benzer hikayeler... Çeşitliliğin güzelliğini yok etmeye çalışan, karanlığı dayatan, yaşamı fanus içine hapsettirenlere söylenecek ortak söz açık: “Aladdin’in cini lambadan çıktı.”.
Melis Özge Gayretli
Bu icerik 5178 defa görüntülenmiştir.
|
|
|
|