427
EKİM-KASIM 2022
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
ANMA

Detaylar Üzerindeki Hassasiyet: Nişan Yaubyan

Yaşar Marulyalı, Mimar

 

Nişan’la 1948 yılının Ekim ayında tanıştık ve arkadaşlığımız 2022 yılına kadar devam etti. Öğrencilik hayatımızın ilk senesi Gümüşsuyu’ndaki binada geçti, tesadüf masalarımız da yan yanaydı. Çizgi çizmeyi öğrenirken herkes Nişan’ın masasına gelip bakardı, çizgileri mükemmeldi. İkinci sınıfa geldiğimizde Taşkışla’ya taşındık. Taşkışla restore oluyordu.

Yüksek Mühendis Mektebi iken 1944’te üniversiteye dönüşmüş ve İstanbul Teknik Üniversitesi adını almıştı. Kurucu hocalarımız Ord. Prof. Dr. Emin Onat ve Prof. Paul Bonatz liderliğinde; diğer hocalarımız Kemali Söylemezoğlu, Orhan Arda, Orhan Sefa, Sait Kuran, Kemal Ahmet Aru ve misafir hocalar, fakültemizin kuruluşunu gerçekleştirdi. Çağdaş bir üniversite eğitimini başaracak programı ve yürütecek kadroyu kurmuşlardı. Emin Onat İşviçre’de ETH Üniversitesi’nde (Eidgenössische Technische Hochschule) eğitim görmüş, orada modern mimar Otto Rudolf Salvisberg’in öğrencisi olmuş ve birincilikle mezun olmuştu. Üniversite yıllarımızın ikinci ve üçüncü sınıflarında proje hocamız olan Emin Onat, meslek hayatımızda takip edeceğimiz yol olarak, çağdaş ve rasyonel mimariyi öngörmüştü. İşlevsellik, yapılabilirlik ve estetik kurallar vazgeçilmezimizdi. Taşkışla’nın güzel mekânlarında, Venüs ve Mimar Sinan heykelleri arasında, hollerde ve sınıflarda severek, özgürce eğitim aldık ve mimarlığı sevdik. Bu altyapıyla, mezun olduktan sonra 1953 -1960 yılları arasında yarışmalara giren Yaubyan, Sakarya Hükümet Konağı yarışmasında Enis Kortan, Avyeri Andoniadis, Haritun Vapurciyan ile birlikte birinci oldu. Modern mimari anlayışında tasarlanan ve yapılan bu bina, o zamanın ilklerindendi. Yine bu yıllarda, Ankara Kocatepe Cami yarışmasında Osep Sarafoğlu ile birlikte 3.lük ödülü almıştı. 1959 - 1960 yılında Amerika’ya gitti. Michigan Üniversitesinde master yaptı. 1960 - 1970 yılları arasında Eero Saarinen ve Minoru Yamasaki'nin ofislerinde çalıştı. 1970’te Türkiye’ye dönen Nişan, Osep Sarafoğlu ve Güntekin Aydoğan ile yarışmalara katılarak bilhassa hastane yapılarında birincilik ödülü kazandı. Türkiye’de ortaklıklarla gerçekleştirdiği Eskişehir Stadyumu ve Spor Salonu; Niğde, Mersin, Burdur, SSK Okmeydanı hastaneleri; şahsi olarak ise Çanakkale Seramik Fabrikası A.Ş. Merkez Binası Levent / İstanbul, Levent BİTAŞ binası ise Yaubyan’ın öne çıkan işlerinden. Yapılarını tasarlarken doğru ve rasyonel mimari çözümleri bulur, doğru malzemeler seçer ve detaylar üzerinde hassasiyetle dururdu. Yaubyan’ın malzeme hassasiyetinde, en ince detayları dahi büyük bir dikkat ve titizlikle çözme çabasında, detaydan bütüne yapıyı bir harmoni içerisinde ele almasında, Taşkışla eğitiminin katkısı olduğu muhakkaktır. Yıllar sonra 2001- 2011 yılları arasında Nişan ile yollarımız kesişmiş, Yeditepe Üniversitesi’nde buluşmuştuk. Öğretim görevlisi olarak proje derslerine giriyorduk.

Bana zaman zaman şunu söylerdi: “Yaşar, bana hiç ödeme yapmasalar da bedava hocalık yaparım. Mesleğimi çok seviyorum, bu benim hayatım.” Işıklar içinde uyusun.

Bu icerik 675 defa görüntülenmiştir.
<p><strong>1. </strong>Nişan Yaubyan <strong></strong></p>
<p><strong>2.</strong> Taşkışla girişi, 1952. 2. sırada sağ  baştan 3. Nişan Yaubyan.</p>