|
428
KASIM-ARALIK 2022
|
|
-
Ali Tolga Özden, Doç. Dr., ÇOMÜ Mimarlık Bölümü
-
Burçak Madran, Müzebilimci, Endüstriyel Tasarımcı
-
Nihal Evirgen, ODTÜ Mimarlık Bölümü Doktora Öğrencisi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri
-
Zuhal Ulusoy, Prof. Dr., İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Neslihan Dostoğlu, Prof. Dr., İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Tolga Ünlü, Prof. Dr., Çukurova Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Yıldız Salman, Dr. Öğr. Üyesi, İTÜ Mimarlık Bölümü, docomomo_türkiye Ulusal Çalışma Grubu Eş-başkanı
-
Funda Baş Bütüner, Doç. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü
Gizem Deniz Güneri Söğüt, Dr. Öğr. Üyesi, Atılım Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Gökhan Mura, Dr. Öğr. Üyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
-
Işıl Uçman Altınışık, Doç. Dr., Pamukkale Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Burak Altınışık , Doç. Dr., Pamukkale Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Mustafa Önge, Dr. Öğr. Üyesi, Çankaya Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Zeynep Eres, Doç. Dr., İTÜ Mimarlık Bölümü
-
Ceren Boğaç, Doç. Dr., Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Ayşe Deniz Yeşiltepe, Arş. Gör. Dr., Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Figen Kıvılcım Çorakbaş , Prof. Dr., Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Hasan Tahsin Selçuk, Dr. Öğr. Üyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Gizem Cebeci, TEDÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğrencisi
KÜNYE
|
|
|
ANMA PROGRAMI: LEMAN TOMSU
Leman Tomsu Çalışmaları ve Arşivi için Açık Çağrı!
Mimarlar Odası 2022-2024 dönemi Anma Programı kapsamında Leman Tomsu’nun çeşitli etkinliklerle gündeme getirilmesi ve yayın çalışmalarıyla belgelenmesine yönelik çalışmalar başladı. Program çerçevesinde değerlendirilmek üzere meslektaşlarımızdan özgün araştırmalar içeren katkılarını ve ellerindeki mevcut belgeleri bizimle paylaşmaları için açık çağrıda bulunuyoruz.
Mimarlar Odası, Türkiye’nin mimarlık kültürüne katkıda bulunmuş ve bugün hayatta olmayan mimar(lar)ın anısını yaşatmak üzere, 2006 yılından beri Anma Programları düzenliyor. Her dönem, Ulusal Mimarlık Ödülleri Seçici Kurulu tarafından belirlenen mimar(lar)ın kendisi ve çalışmaları hakkında, ödül döneminden başlayarak gelecek döneme kadar, kapsamlı etkinlikler düzenleniyor. Her iki yılda bir belirlenen isimlerden Mimar Kemalettin Bey, Seyfi Arkan, Zeki Sayar, Haluk Baysal-Melih Birsel, Ernst A. Egli, Maruf Önal, Nezih Eldem ve Vedat Dalokay’ın ardından, 2022-2024 dönemi için LEMAN TOMSU seçilmiştir.
Leman Tomsu’yu gündeme taşımak üzere seçen XVIII. / 2022 Ulusal Mimarlık Ödülleri Seçici Kurulu, kararın gerekçesini şu şekilde açıklamıştır: “Lise arkadaşı Münevver Belen’le birlikte Akademi’nin mimarlık bölümüne kabul edilen ilk iki kadın öğrenciden biri olan Leman Tomsu, yine Belen’le birlikte 1934 yılında Türkiye’nin ilk kadın mimarı olarak tarihe geçmiştir. Kadınların henüz söz sahibi olamadığı erkek egemen bir meslek ortamında zorlu bir mücadelenin içine giren Tomsu, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle hem mimari yarışmalarda hem de uygulama alanında kendine yer edinmeyi başarmıştır. 1938-1954 yılları arasında bazıları birincilik olmak üzere toplam 14 ödül kazanan Tomsu, 17 farklı yapının da uygulama projelerini tamamlamıştır. Tomsu, aynı zamanda mimarlık alanında eğitim veren ilk kadın akademisyenlerden biri olarak 40 yıl boyunca İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görev almıştır.
Ülkemizin modernleşme sürecinde bir rol modeli olarak görülebilecek güçlü kimliğine ve mimarlık alanında üstlendiği öncü rolüne rağmen mimarlık tarihi yazımında yeterince yer bulamayan ve hak ettiği oranda anımsanmayan LEMAN TOMSU’nun Türkiye mimarlığına olan katkısının, Mimarlar Odası Anma Programı çerçevesinde önümüzdeki iki yıl boyunca çeşitli yayın ve etkinliklerle gündeme getirilmesi, belgelenmeye ve değerlendirilmeye başlanması oybirliği ile kabul edilmiştir.”
Program kapsamında gerçekleştirilecek araştırmaların derlenmesi ve sonuç ürünlerin şekillendirilmesi sürecini, T. Elvan Altan, Bilge Ar, Neslihan Dostoğlu, Çiğdem Kafescioğlu, Zeynep Eres ve Melis Özge Gayretli’den oluşan Anma Programı Komitesi üyeleri yürütüyor. Kendisine ilişkin elinde belge olan meslektaşlarımızdan belgeleri bizimle paylaşmaları ve Leman Tomsu’nun çok yönlü kişiliğini vurgulamamıza yardımcı olacak malzemeleri toplamamıza yardım etmeleri için açık çağrıda bulunuyoruz.
İletişim için:
Melis Özge Gayretli
TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi
Konur Sokak No:4 Kat:1 06420 Kızılay / Ankara
yayin@mo.org.tr
LEMAN TOMSU BİYOGRAFİSİ
1913 yılında Kayseri'de doğan, ilk ve orta öğrenimini Erenköy Kız Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1930 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü'ne yazılan Leman Tomsu, 1935 yılında yüksek mimarlık diploması alarak mezun oldu. Mimarlık pratiğine İstanbul Belediyesi İmar Müdürlüğünde şehircilik uzmanı Martin Wagner'in yanında çalışarak başladı. 1941 yılında, daha sonra kitap olarak yayınlanacak olan "Bursa Evleri" konulu teziyle doçent unvanını alan Tomsu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde görevli bulunduğu sırada, 1950 yılında İsviçre, Almanya, İsveç, Fransa ve İtalya'nın bazı şehirlerinde harp sonrası gelişmiş mimarlık ve şehirleşme sorunları üzerine etütler yaptı. 1958 yılında İngiltere'de iskan hukuku üzerine incelemelerde bulundu. 1975 yılında emekliye ayrılan Tomsu, 29 Nisan 1988 tarihinde vefat etmiştir.
Bu icerik 2975 defa görüntülenmiştir.
|
|
|
|