|
|
|
-
Eyüp Muhcu, Mimarlar Odası Genel Başkanı
-
Doğan Kuban, Prof. Dr., Mimarlık Tarihçisi
-
Haydar Karabey, Mimar, Doç. Dr., MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
İlhan Tekeli, Prof. Dr., ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Doğan Hasol, Mimar, Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı
-
Erbatur Çavuşoğlu, Yrd. Doç. Dr., MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Murat Cemal Yalçıntan , Doç. Dr., MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Murat Belge, Prof. Dr., Bilgi Üniversitesi
-
Faruk Pekin, Yazar, Profesyonel Rehber
-
Asuman Türkün, Doç. Dr., YTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Ayda Arel, Prof. Dr., Mimarlık Tarihçisi
-
Behiç Ak, Mimar, Karikatürist, Yazar
-
Sümer Gürel,Prof. Dr., MSGSÜ Emekli Öğretim Üyesi
-
Haydar Ergülen, Şair, Yazar
-
Simla Sunay, Mimar, Yazar
-
Nezih Başgelen, Arkeolog, Editör, Arkeoloji Sanat Dergisi / Yayınları
-
Beral Madra, Sanat Eleştirmeni, Küratör
-
Serhan Ada, Yazar, Radikal Gazetesi, Kültür-Sanat Bölümü
-
Çiğdem Şahin, Fener-Balat-Ayvansaray Mülk Sahiplerinin ve Kiracıların Haklarını Koruma Derneği (FEBAYDER) Genel Sekreteri, İstanbul S.O.S Oluşumu Kurucu Üyesi
-
Aydın Boysan, Mimar, Yazar
-
Şebnem Yücel Young, Yrd. Doç. Dr., IYTE Mimarlık Bolumu
-
Derleyen: Ebru Türkdamar Diktaş, Mimarlar Odası Yarışmalar Komitesi Üyesi
-
Derleyen: Zeynep Uysal Mimarlar Odası Yarışmalar Komitesi Yürütücüsü
-
Emine Onaran İncirlioğlu, Doç. Dr., Mimar, Antropolog, Bilkent Üniversitesi
-
Gürhan Tümer, Prof. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
|
MİMARLIK'tan
N. Müge Cengizkan
‘Çılgın’İstanbul.
Rem Koolhaas Çılgın New York (Delirious New York) kitabında, metropol yaşam tarzının ve onun eş zamanlı olarak ürettiği kendine has mimarlığın kolektif bir deney olarak algılandığı Manhattan’ı, Manhattanism denilen, formüle edilemez, birbirinden kopuk parçalardan oluşan bir teorinin ürünü olarak yorumlar. Tamamen insan eliyle üretilmiş ve geliştirilmiş bu fantastik ve bir o kadar da iddialı projeler bütününün hayata geçme koşulunun, hiçbir zaman net olmayan ve açıkça ortaya konulamaz olma durumuyla bağlantılı olduğundan bahseder.
Dosya üzerinde çalıştığımız günlerde Başbakan bir gazeteciye ‘çılgın projeler’i olduğundan sözetti. O kadar ‘çılgın’ projelerdi ki, bunu açıklamanın ‘prestij’ini kimse Başbakan’dan kapmaya cesaret edemedi. Bugün İstanbul için gündeme getirilen projelerin bazıları o kadar akla hayale sığmaz ki (ya da akla zarar mı demeli?), bu ‘çılgın’lığın düşüncesi bile kentle ilgili insanları ürküttü.
Bu sayı elinize geçtiğinde belki bu proje(ler) açıklanmış olacak, fakat bu durumu değiştirmeyecektir. Çünkü konunun ürkütücü boyutu, böyle bir konunun -artık teamül haline geldi- kentin aktörlerine ve daha önemlisi kentle ilgili bilim insanları görüşüne açılmadan hayata geçirilecek olması. Geçirilecek diyoruz, çünkü İstanbul 2010 AKB bütçesi gibi büyük bütçelerin ne hızla ve nerelere aktarıldığını deneyimleyerek öğrendik.
İstanbul yazılarımız zihin açıcı, ezberbozucu... Yazarlarımız sadece mimarlık dünyasından değil, ama hepsi yakından tanıdığınız değerli isimler: Haydar Karabey (dosya editörü olarak teşekkür borçluyuz), Serhan Ada, Behiç Ak, Nur Akın, Ayda Arel, Nezih Başgelen, Murat Belge, Aydın Boysan, Erbatur Çavuşoğlu, Sema Erder, Haydar Ergülen, Sümer Gürel, Doğan Hasol, Beral Madra, Faruk Pekin, Simla Sunay, Çiğdem Şahin, İlhan Tekeli, Bülend Tuna, Asuman Türkün, Murat Cemal Yalçıntan. Ayrıca, fotoğraflar için Cemal Emden’e teşekkür ederiz.
‘Keyifle okuyun’ diyemeyeceğiz; fakat döne dolaşa elinize alıp didikleyerek okumanız dileğiyle.
Bu icerik 5224 defa görüntülenmiştir.
|
|
|
|