356
KASIM-ARALIK 2010
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • İstanbul
    Murat Belge, Prof. Dr., Bilgi Üniversitesi

  • İstanbul Dekorlaşıyor
    Çiğdem Şahin, Fener-Balat-Ayvansaray Mülk Sahiplerinin ve Kiracıların Haklarını Koruma Derneği (FEBAYDER) Genel Sekreteri, İstanbul S.O.S Oluşumu Kurucu Üyesi

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

“Bir Başkentin Oluşumu: Avusturyalı, Alman ve İsviçreli Mimarların İzleri” Projesi İnternette

Ankara’nın, Türkiye’nin mimarlık ve kentleşme sürecinde ayrı bir değeri, özgün bir konumu, öncü bir işlevi bulunuyor. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte, yeniden imar edilmesi gereken bir ülkede ve başkentte yapılacak mimari etkinlikler için Batılı mimarlardan destek alınmış, özellikle Ankara’da yabancı mimarlar tarafından birçok yapı tasarlanmış ve inşa edilmiş. Ankara Goethe Enstitüsü ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin birlikte yürüttüğü “Bir Başkentin Oluşumu: Avusturyalı, Alman ve İsviçreli Mimarların İzleri” projesi, Ankara’nın mimarlık kültürüne ve kent yaşantısına katkıda bulunmuş olan Avusturyalı, Alman ve İsviçreli mimarların eserlerinin katalog haline getirilmesini ve yapıların konumlarının kent haritasına aktarılmasını amaçlıyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin “Bina Kimlikleri” çalışmalarının değerlendirildiği projenin somut bir ürünü olacak olan katalog, 20. yüzyıldan 21. yüzyıla uzanan zamanda Ankara’da yabancı mimarlar tarafından üretilmiş olan ve başkent Ankara’nın, buna paralel olarak Türkiye’nin mimarlık gelişimine katkı sağlayan eserlerin envanterini oluşturmak, kentin yapılı çevresi hakkında bilinç oluşturmak ve kent hafızasının canlı kalmasını sağlamak hedefiyle hazırlanıyor.


Ocak ayında, İstanbullu fotoğraf sanatçısı Çetin Ergand tarafından çekilen yapı fotoğraflarının yer aldığı bir sergi açıldı, ardından Nisan ayında bu yapıların bulunduğu haritalar tamamlandı. Projenin devamı niteliğinde olan web sitesi, bu mimarların Ankara’daki faaliyetlerinden yaklaşık 75 yıl sonra, modern Ankara’ya damgasını vuran o dönemi belgeliyor: www.goethe.de/ins/tr/ank/prj/urs 

Web sayfasında, Ergand’ın Ekim 2009’dan Mart 2010’a kadar fotoğrafladığı yapılar, konumlarını gösteren haritalar ve mimarları hakkında bilgiler yer alıyor. Ayrıca, Alman, Türk ve İsviçreli yazarların kaleme aldığı bir dizi makale dönem hakkında genel bir bilgi edinmemizi sağlıyor. Sitede tüm bina, anıt ve büstlerin bir portresi, ayrıca tüm mimarların kısa biyografileri de yer alıyor.

Bu icerik 1420 defa görüntülenmiştir.