422
KASIM-ARALIK 2021
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

MİMARLIK DÜNYASINDAN

MİMARLIK GÜNDEM

ANMA

GÜNCEL

ETKİNLİK

YARIŞMALAR

DOSYA: MİMARLIK PRATİĞİ VE PANDEMİ ARA KESİTİNDE OLANAKLAR / SORU(N)LAR

TEHDİT ALTINDAKİ KÜLTÜR MİRASI

MİMARLIK-DEMOKRASİ-KATILIM

MİMARLIK ELEŞTİRİSİ

MİMARLIK KURAMI

MİMARLIK TARİHİ

KENTLEŞME

YAYINLAR

TEMA[S]




KÜNYE
MİMARLIK'tan

 

1963 yılından bu yana mimarlık yayıncılığının çehresini çizen bir derginin bünyesinde yepyeni bir sorumlulukla yer almak, yayın çizgisini en az geçmiş yıllardaki kadar özenle koruyabilme gayesini beraberinde getiriyor. Köklenişini kolektif üretimle sağlayan bu yayın, meslek ortamının nabzını tutmaya ve ortaklaşa ürettiği bilgiyi paylaşmaya devam edecek.

Bu sayının MİMARLIK Gündem’inde neoliberal politikaların sürüklediği kentsel krizi odağına alan Asuman Türkün, #barınamıyoruz hareketi üzerinden temel bir meseleye eğiliyor: konut ve barınma hakkı. Bu hakkın gereğini yerine getirmenin, devletin vazgeçemeyeceği bir görevi olduğunu vurgulamakta fayda var. Doyumsuz ve plansız barınma politikaları hız kesmeden toplumdaki eşitsizliği derinleştirirken her geçen gün ülkede konuya ilişkin daha çok sesin yükseleceği aşikar.

Tartışmaların yükseldiği bir diğer konu ise mimarlık pratiğinden; küresel salgının başlamasından bu yana pandeminin dönüştürdüğü düzene adapte olmaya çalışan mimarlık ofisleri bu sayının dosya konusunu oluşturuyor. Ortak çalışma kültürüne bağımlı meslek disiplinimizin değişime uğrayan üretim parametreleri ise bu doğrultuda çeşitli ölçeklerdeki mimarlık ofisleri tarafından masaya yatırılıyor. Eski çalışma düzenine dönüşün mümkün olmadığı açıkça görülürken kriz anlarını çözemeyen tüketim odaklı mekân üretiminden uzaklaşmak gerektiği konusunda hemfikir olunmalı.

Geçtiğimiz eylül ayı sonunda üzücü bir haber aldık, mimarlık kültürü ve gelişiminde öncü rol oynayan sevgili hocamız Doğan Kuban aramızdan ayrıldı. Türkiye mimarlığının en önemli aktörlerinden, geçmişe tuttuğu ışıkla geleceğe de yön veren, mesleki birikimini tarihe bir kültür olarak işleyen ve sonraki kuşaklara bu birikimi bilimsel bir zeminle aşılayan Kuban, kuşkusuz ülkede yetişmiş en kıymetli değerlerden. Yaşamı boyunca büyük bir emekle bir araya getirdiği çalışmaların filizleri hayatlarına dokunduğu insanlarda ve yapılarda çoğalmaya devam ederken geride bıraktığı özgün izler ve çizgiler ise bizlere yol gösterecek.

Melis Özge Gayretli

Bu icerik 7011 defa görüntülenmiştir.