|
429
OCAK-ŞUBAT 2023
|
|
-
Murat Türkeş, Prof. Dr., Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
-
Yasemin Somuncu, Y. Mimar, Women in Renewable Energy (WiRE) Türkiye Lideri, Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Gen. Sek., Enerji Verimliliği ve Enerji Yönetimi (EYODER) YK Üyesi
-
Osman Balaban, Prof. Dr., ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Belkıs Uluoğlu, Prof. Dr., İTÜ Mimarlık Bölümü
-
Çiçek Ş. Tezer Yıldız, Y. Mimar
-
Nezih R. Aysel, İlkay Koman, M. Kerem Özel, Dilvin Hazal Akkaya Usman, Ahmet Tercan, Cem Sorguç, A. Derin Öncel, Mevlüde Kaptı
-
Yıldız Salman, Dr. Öğr. Üyesi, İTÜ Mimarlık Bölümü, docomomo_türkiye Ulusal Çalışma Grubu Eş-başkanı
-
Serhat Ulubay, Öğr. Gör. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
Ömür Kararmaz, Arş. Gör., YTÜ Mimarlık Bölümü
-
Mustafa Tahir Ocak, Arş. Gör., İTÜ Mimarlık Bölümü
-
T. Gül Köksal, Doç. Dr., Mimar
-
Bülent Batuman, Doç. Dr., Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı
-
Lale Özgenel, Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Fakültesi
-
Ayşen Ciravoğlu, Prof. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
-
Bilge Sağlam , Arş. Gör., Ostim Teknik Üniversitesi
Tuğçe Çelik, Dr. Öğr. Üyesi, Ostim Teknik Üniversitesi
-
Suna Büyükkılıç Koşun,Dr. Öğr. Üyesi, Uşak Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Kader Keskin, Arş. Gör. Dr., Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Reyhan Midilli Sarı, Doç. Dr., KTÜ Mimarlık Bölümü
-
Doğukan Karataş, Arş. Gör., Trakya Üniversitesi Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
|
MİMARLIK'tan
Yeni yılın gelişiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları hızla ülke gündemine oturdu. Yakın dönemde uluslararası ölçekteki seçim tartışmalarına baktığımızda ekolojik vaatlerin önemli bir gündem oluşturduğu izlenebiliyorken Türkiye seçim gündeminde ise sıra buna gelemiyor. Geçtiğimiz Kasım ayında Mısır’da gerçekleşen COP27 İklim Konferansı’nda Türkiye çevreye verdiği zararı “azaltma” vaadinde bulundu ancak Paris Anlaşması'nın hedefleri oldukça geri planda kalmış görünüyor. Bu sayının MİMARLIK Gündem’inde ise COP27’nin ardından öne çıkan başlıkları kaleme alan Murat Türkeş, kritik öneme sahip hamlelerin artık vaat boyutundan çıkıp somut adıma dönüşmesi gerektiğini vurguluyor. Seçime giden yolda hükümetin attığı adımlardan bir diğeri de “sosyal konut” hamlesi. Konut krizinin çözümünü “tüketmek üzere daha çok üretmek” olarak gören iktidarın, bu hamle ile dar gelirli gruplardan çok rant kapısının ekmeğine yağ sürdüğü aşikar. Konut krizine yol açan etmenlerin, son yıllarda devreye sokulan ekonomik politika tercihleriyle olan yakın ilişkisi izlenebiliyorken krizi derinleştirecek bir hamle daha ısıtılarak önümüze konmuş oldu.
Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde “Yapı Dalı”nda ödül alan ve ödül adayı olan yapıların değerlendirildiği “Mimarlık Eleştirisi” başlığı programın 2022 / XVIII dönemini ağırlamaya başladı. Bu sayının kapağında yer alan 2022 Yapı Dalı Ödülü sahibi AKM Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu, 1992 yılından bu yana uzun soluklu bir mücadelenin ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Bu nitelikli yapıya ilişkin değerlendirme metnini kaleme alan Lale Özgenel, yapının mekânsal kurgusu ile bu kurguyu oluşturan kavramların müzakeresine dikkat çekiyor.
Cumhuriyetin 100. yıldönümünü karşılamaya hazırlanırken yeni yılın ilk sayısında “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Doğru” bölümünü başlatıyoruz. Derginin 433. Eylül-Ekim 2023 sayısında yer alacak dosya ile birlikte her sayıda çeşitli disiplinlerden isimleri bir araya getirecek bu bölümde sonraki yüzyıla bir kapı aralayabilmeyi hedefledik. Seçim hazırlıkları hız kazanırken kuruluştan bugüne kentleşme ve diğer pek çok alandaki birikim ve kazanımların, mimari ve kültürel değerlerin tartışılması kritik önem taşımakta.
***
Dergi baskıya gitmek üzereyken yakın dönemin en büyük depremiyle sarsıldık. Yıkım akıl almaz bir boyutta iken afet riski yönetiminin yalnızca afet sonrası için değil afet öncesi önlemleriyle de ne denli bütünleşik olduğu bir kez daha önümüze serildi. Uzun yıllardır mücadelesi verilen rant savaşları, imar affı, adaletsiz yapılaşmalar, kaygan zemindeki yerleşimler ve kenti kırılganlığa sürükleyen sayısız eylem, enkazın katmanları olarak önümüzde durmakta. Doğa olaylarının bir daha felakete dönüşmemesi için sorumluluk zincirinin şeffaflıkla denetlenebilmesi gerektiğini tekrarlıyoruz, ancak sesimizi duyan var mı?
Melis Özge Gayretli
Bu icerik 4246 defa görüntülenmiştir.
|
|
|
|