357
OCAK-ŞUBAT 2011
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • 2010’un Ardından
    Deniz İncedayı, Prof. Dr., MSGSÜ Mimarlık Bölümü; Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi Başkanı

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARİ PROJE YARIŞMASI

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından açılan yarışmada, odanın hizmet binasının elde edilmesinin ötesinde, Düzce’ye düzeyli bir mimari eser kazandırmak ve kentin sağlıklı bir yapılaşma çizgisinde gelişmesine katkıda bulunmak amaçlanıyordu. Bu bağlamda yarışmadan, yüksek plastik ve estetik değerlere sahip örnek bir mimari eser elde etmenin yanı sıra uygun malzeme ve teknoloji kullanımıyla binanın değişen ve gelişen gereksinimlere kolay uyum sağlayabilecek esnek özelliklerde; enerji sakınımlı ve sürdürülebilirlik özellikleriyle ekolojik dengeye saygılı; temel kurgusu ve iç mekân tasarımında çağdaş konfor koşullarını sağlayacak klima, ısıtma, havalandırma, iç ve dış aydınlatma, özel data sistemleri ile kamera kontrol, güvenlik, yangın algılama ve söndürme sistemlerine sahip; zemin ve depremsellik bakımından düzeyli çözüm önerileri beklenmekteydi. 114 projenin değerlendirmeye alındığı yarışmada, 3 ödül, 5 mansiyon ödülü ve 5 satınalma ödülü verildi.

ASLİ JÜRİ ÜYELERİ

Jüri Başkanı

Nesrin Yatman (Y. Mimar, Restorasyon Uzmanı)

Bozkurt Gürsoytrak (Mimar)

Bilal Yakut (Y. Müh. Mimar)

Ebabekir Özmert (Y. Mimar, Restorasyon Uzmanı)

Levent Darı (İnşaat Mühendisi)

 

DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ

Metin Büyük Düzce (TSO Yönetim Kurulu Başkanı)

Nusret Özsoy (Düzce TSO Meclis Başkanı)

Ergin Çelikağ (Harita Mühendisi, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı)

Nermin Yılmaz (Mimar, AÜMMF)

Tuncay Yüksel (Düzce TSO Genel Sekreteri)

YEDEK JÜRİ ÜYELERİ

T. Gül Köksal (Y. Mimar, Restorasyon Uzmanı), Hakan Mahiroğlu (Mimar)

Şükrü Erdem (İnşaat Mühendisi)

RAPORTÖRLER

Murat Bilir (Mimar), Handan Klein (Mimar)

1. ÖDÜL

BÜLENT ÇETİN mimar, HAKAN ÖZBEK mimar, KÖKSAL AKSOY mimar

Yardımcılar: Özge Yenidağ, Seçim Erhan Tanrıkulu

Danışman: Ali Rıza Çakıt

JÜRİ RAPORUNDAN

Merkezî holden dışa doğru planlanan yapının, gerektiği yerde çevre etkilerine karşı duyarlı bir tavır alması; kütle hareketlerindeki doluluk ve boşlukların hem yapının dengeli bir planlama, hem de çevresiyle dengeli bir iletişim kurmasına neden olması; programın farklı bölgelere ayrılarak ayrı zonlar oluşturmas; çok amaçlı salonun zemin katta yer alarak çok sayıda kullanıcının doğrudan ulaşımını sağladığı gibi doğal ışık ve hava ile beslenmesi; meclis salonunun kendini ayrı şekilde ifade edebildiği gibi, ofisler ve diğer fonksiyonların da dışarıdan okunabilmesi; ofis bölümleri ile başkanlık-yönetim-sekreterlik bölümlerinin ayrı bölgelerde toplanması; bütün fonksiyonları bağlayan merkezî holün dışarıdan da okunabildiği gibi zengin bir giriş olanağı vermesi; iki bodrum katında yer alan garajın otopark gereksinimini karşılaması; sadelikle ele alınan kütlelerin dolu-boş hareketlerle Ticaret ve Sanayi Odası imgesini de yaratması, proje ana kurgusuyla jüri tavsiyelerini gerçekleştirebilecek potansiyele sahip olması başarılı bulunmuştur.

2. ÖDÜL

ASLI ÖZBEK mimar, NİHAT EYCE mimar

Danışman: Erdoğan Levent Aksaray

JÜRİ RAPORUNDAN

Doğrusal ofis binası ve önünde meclis alanının yer aldığı kütle yapısı ile kente alan terkederek yaptığı yer düzenlemeleri başarılı bulunmasına rağmen, 0.00 kotundan gelerek 4.20 kotunda yer alan çok amaçlı salona ulaşımın dönerek sağlanması, ana girişin ve sicil servisinin 0.00 kotunda yer alması, birçok girişle yapıya ulaşılmasının olumsuz bulunmuştur.

3. ÖDÜL

TUĞRUL BÜYÜKKÖKEN mimar

Yardımcı: Seda Büyükköken

Danışman: Ethem Uygar Koçkan

JÜRİ RAPORUNDAN

Doğu-batı yönünde bulunan kamusal yırtık fikri olumlu bulunmakla birlikte, bunların sadece alt zemin ve üst zeminde yer alarak üst katlarda aynı güçte vurgulanmaması ve mekânlarla doldurulması, çok amaçlı salonun ana çekirdekten ayrılmaması, çok amaçlı salonun ıslak hacimlerinin yakın bir mesafede bulunmaması, ikinci kat planındaki meclis salonunun yan yırtıklarının derinliğinin fazlalığı ve bu yırtıklara bazı mahallerin baktırılması, kamusal yırtığın doğu ucunun merdivenle akışkanlığının zedelenmesi ve doğu cephesine getirilen önerinin yeterince irdelenmemesi gibi olumsuzluklarına karşın, genel mimari düzeyi, kütle plastiği, kamusal yırtık fikrinin tutarlılığı ve güçlü anlatım dilindeki netliği başarılı bulunmuştur.

1. MANSİYON

BİLGE KAAN DURAN mimar

Yardımcı: Ayşe Çolakoğlu

Danışmanlar: Kadir Öztürk, Kıvılcım Duruk, Necdet Demirel

2. MANSİYON

AYHAN USTA mimar, GÜLAY USTA mimar, ALİ KEMAL ŞEREMET mimar

Danışman: Gökhan Beşbaş

3. MANSİYON

OSMAN GÜNEŞ ERDEN mimar

Danışman: Gökhan Beşbaş

4. MANSİYON

TOLGA İLTİR mimar, FATİH TAŞ mimar

Danışmanlar: Selçuk Doğramacı, Kıvılcım Duruk, Necdet Demirel

5. MANSİYON

A. TAMER BAŞBUĞ mimar, HASAN ÖZBAY mimar, ASLI ÖZBAY mimar, C. BARAN İDİL şehir plancısı, müh. mimar, MUSTAFA KAAN ÖZDOĞAN mimar

Yardımcılar: Tuba Tuncalı, Deren Uysal, Elif Suna Akşıray, Dilara Ölmez, V. Murat Ölgün, Müge Bilgi, Yılmaz Manav, Banu Çınar

Danışman: Ergün Dinçer

SATINALMA

SELAMETTİN ŞERİFOĞLU mimar

Danışman: Rıfat Levent

SATINALMA

HAKAN EVKAYA mimar, KUTLU İNANÇ BAL mimar

Danışman: Ahmet Altan Eryılmaz

SATINALMA

İRFAN DURSUN mimar, UMUT ÖZDEMİR mimar

Yardımcılar: Özgür Yerli, Ferdi Ergan, Murat Öner

SATINALMA

EBRU CAN mimar

Danışman: Kemal Emin

SATINALMA

DENİZ CEYHUN BAYKAN mimar, M. NEDİM DİKMEN mimar, A. MURAT ERYAMAN mimar

Yardımcı: Elif Dikmen Diriöz

Danışman: Yüksel Konkan

Bu icerik 7347 defa görüntülenmiştir.